Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Prima premieră a anului 2016 la Teatrul „Regina Maria” din Oradea


Teatrul Regina Maria vă invită duminică, 31 ianuarie, de la ora 19, la Sala Mare, să vă bucuraţi de spectacolul „Audiţia”, prima premieră a anului 2016, al cărui autor este Alexandr Galin, în regia lui Mircea Cornişteanu.

Alexandr Galin este unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi din Rusia, piesele sale fiind jucate în peste două sute de teatre din întreaga ţară, dar şi în cele mai renumite teatre din Europa şi Asia. Piesa “Audiţia” a fost scrisă ca urmare a unei experienţe reale la care autorul a fost martor pe la mijlocul anilor ´90, imediat după destrămarea Uniunii Sovietice, moment istoric caracterizat de instabilitate socială şi sărăcie, în care se deschid graniţele ţării pentru investitorii asiatici ce caută forţă de muncă, de cele mai multe ori, pentru posturi compromiţătoare. Galin, sunat de un prieten scenograf, este chemat de urgenţă la o selecţie, de-a dreptul burlescă, iniţiat de un grup de investitori japonezi care voiau să recruteze tinere pentru a munci în Japonia. Undeva în spatele sălii a întrezărit, însă, un grup de femei care au fost respinse deoarece… nu erau tinere.

Pornind de la această întâmplare, piesa de teatru prezintă povestea a şase femei, care se lasă seduse de mirajul unei vieţi mai bune în străinătate şi participă la o selecţie susţinută de o prestigioasă firmă japoneză, ce oferă slujbe atractive în domeniul showbiz”-ului în Singapore. La audiţie sunt invitate toate femeile talentate, înzestrate cu aptitudini artistice, mai ales pentru dans şi interpretare vocală. Însă, ceea ce nu se menţionează în anunţul din ziar este faptul că sunt eligibile doar femeile tinere şi fără niciun fel de obligaţie. Dintre cele şase protagoniste, doar două corespund acestor cerinţe, dar perseverenţa cu care îşi suţin cauza îl constrânge pe japonez să le primească la „casting. Rămâne de văzut, însă, dacă vor trece cu bine de concurs.

Chiar dacă porneşte de la un fond tragic, „Audiţia” îmbină acest tragism cu comedia. Personajele sunt caraghioase şi dinamice, iar situaţia este de-a dreptul ilară, cu atât mai mult cu cât o parte din femei nici măcar nu înţeleg ce presupune de fapt această slujbă atractivă în showbiz. Spectacolul, pe lângă îmbinarea echilibrată dintre tragedie şi comedie, atrage şi prin actualitatea subiectului, aplicat mai ales ţărilor post-comuniste, care au înfruntat aceleaşi probleme după căderea regimului.

Din distribuţie fac parte îndrăgiţii actori: Ioana Dragoş Gajdo, Gabriela Codrea, Lucia Rogoz, Anda Tămăşanu, Georgia Căprărin, Denisa Vlad, Andrei Sabău, George Dometi, Ciprian Vultur, Alexandru Rusu şi Sebastian Lupu.

Florina Rus, Secretar literar al Teatrului Regina Maria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *