Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Apa geotermală va produce agent termic, în cartierul Nufărul I, cu bani europeni


Conferința de presă a Viceprimarului Mircea Mălan privind aprobarea proiectului ”Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul – Oradea” în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 Axa Prioritară 6.

Bugetul proiectului este de aprox 100 de milioane de lei. Proiectul a fost aprobat în ședința Consiliului Local.

La nivelul cartierului Nufărul I, consumatorii sunt alimentați momentan dintr-o rețea de distribuție cu un grad de uzură foarte accentuat, cele 7 puncte termice fiind și ele într-o stare de uzură tehnică înaintată.

Obiectivul specific al acestui proiect este creșterea producției de energie din resurse regenerabile. Proiectul presupune realizarea unui foraj la o adâncime de cca 3 km, înlocuirea întregii rețele de transport de la stație până la fiecare consumator în parte, respectiv până la cele 288 de module de termie, care vor fi amenajate la fiecare scară de bloc. Acest lucru va duce la dezafectarea celor 7 puncte termice din zona Nufărul și folosirea lor tot în interesul cetățenilor, fie pentru amenajarea de locuri de parcare, fie în alte scopuri. De asemenea, apa geotermală folosită pentru producerea agentului termic va fi reinjectată, evitându-se astfel epuizarea zăcământului.

Viceprimarul Mircea Mălan a explicat beneficiile implementării proiectului: ”Acest proiect este unul foarte important pentru oraș. Ne dorim să devenim exploatatori ai zăcământului geotermal, iar în acest sens am început deja demersurile pentru a obține licență de exploatare proprie. Beneficiile concrete ale acestui proiect nu sunt deloc de neglijat. Astfel, se vor reduce semnificativ costurile de producere a energiei termice, va rezulta o energie nepoluantă, iar prin înlocuirea tuturor rețelelor vom înlătura pierderile din sistem, crescând în același timp calitatea serviciilor oferite către cetățeni”.

Biroul de presă al Primăriei Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *