Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Coooperare Transfrontalieră INTERREG România – Ungaria 2014 – 2020


Agenția de Management al Destinației Bihor și Discover Bihor vă propun o tură de cicloturism pe un traseu cu o lungime de aproape 40 de kilometri în destinația de ecoturism Pădurea Craiului.

Activitatea face parte din proiectul ”CREATING AND DEVELOPING A CROSSBORDER POLYCENTRIC NETWORK FOR TRAINING AND SUPPORT TO INCREASE THE QUALITY OF TOURIST AND HANDCRAFT CROSS-BORDER SERVICES IN THE COUNTIES OF BIHOR AND HAJDU BIHAR” (ROHU-398 – ForTour BHHB), finanțat cu suma de 2.718.100 de Euro, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră INTERREG V-A, România-Ungaria 2014-2020 și implementat de Agenția de Management al Destinației Bihor, în calitate de lider de proiect. Acțiunea are menirea de a-i familiariza pe participanți cu tehnicile de ghidaj turistic și cu produsele locale de turism.

Pe parcursul zilei vor fi vizitate mai multe obiective turistice, iar traseul pe care-l propunem are următorul itinerariu: Peștera Ungurul Mare – Șuncuiuș – Izbucul Izbândiș – Zece Hotare – Peștera Bătrânului – Tomnatic – Birtin – Vadu Crișului.

Este un traseu relativ greu, cu urcări abrupte și susținute și coborâri dificile. Necesită condiție fizică bună și biciclete de tip mountain bike, bine echipate.

Călătorim cu trenul sau cu mașina

Startul îl dăm din fața Peșterii Unguru Mare din Șuncuiuș în jurul orei 9:30. Pentru a ajunge în localitatea Șuncuiuș vă recomandăm să circulați fie cu trenul fie cu mașinile personale.

Compania feroviară Interregional Călători are posibilitatea să vă faciliteze transportul bicicletelor într-un mod civilizat. Automotorul care pleacă sâmbătă 15 iunie, din Gara Oradea la ora 07:12, cu sosire în Gara Șuncuiuș la ora 8:09, este prevăzut cu suporturi de bicicletă, montați de așa manieră încât să nu încurce pe ceilalți călători.

Pentru a vă asigura un loc în acest tren vă recomandăm să sunați din timp la numărul de telefon 0744 600 941 – Cristian Pușcău, după care să vă achiziționați biletele de călătorie, dus întors, înainte de data de 14 iunie. Aceeași companie are programată ora de întoarcere din Halta Vadu Crișului la ora 20:23, sosire Gara Oradea la ora 21:33.

Al doilea tren care pleacă spre Șuncuiuș este al companiei CFR și pornește tot sâmbătă 15 iunie din Oradea la ora 7:33, sosește în Gara Șuncuiuș la ora 8:50. Aceeași companie are tren de întoarcere din Halta Vadu Crișului, în aceeași zi, la ora 19:13 cu sosire în Oradea la ora 20:40.

Vă recomandăm să achiziționați din timp tichetele de călătorie pentru dumneavoastră și pentru bicicletă.

Pădurea Craiului este una dintre cele mai accesibile destinații turistice din județul Bihor. În apropiere sunt 3 aeroporturi (Oradea, Cluj-Napoca, Timișoara), există acces pe calea ferată și o rețea de drumuri naționale și județene bine întreținute. Lumea rurală a Pădurii Craiului are farmecul său, aici putând fi regăsite plaiuri arhaice animate de oameni care au păstrat și conservat tradițiile populare și-i invită pe turiști să le împărtășească din experiența lor.

Localitatea Șuncuiuș este situată în Defileul Crișului Repede și atrage anual mii de turiști pasionați de ecoturism și activități de aventură. Peștera Unguru Mare face parte din rețeaua de peșteri amenajate din Pădurea Craiului unde accesul este relativ ușor. În zona portalului, alături de un număr foarte mare de piese din bronz au mai fost descoperite aproximativ 60 de alte piese, precum și urme de locuire. Potrivit arheologului Călin Ghemiș ”în intrevalul cuprins între anii 1350-1200 î.C., peștera se pare că a fost folosită atât ca spațiu de locuit cât și, ca spațiu sacru”. Durata unei vizite ghidate este de aproape o oră.

În zonă mai există 3 trasee de via ferrata, dintre care unul este accesibil și copiilor. De asemenea recent a fost dată în folosință și o tiroliană. În apropiere este situată și Peștera Vântului, cea mai lungă cavernă din România, a cărei vizite este posibilă doar cu echipament de protecție, pe baza unei programări și însoțiți de ghizi de speoturism. Tot din Șuncuiuș pornește unul dintre cele mai spectaculoase trasee de rafting, o aventură organizată de operatorii de turism din zonă. Pensiunile asigură oricărui turist odihnă și relaxare bine meritate în mijlocul naturii.

La începutul urcării spre Zece Hotare ne tragem sufletul în apropierea Izbuclului Izbândiș. Considerat de speologi și cercetători un fenomen natural ”cu cele mai mari debite din Munții Pădurea Craiului” (Rusu Teodor – Pe Urmele Apelor Subterane. Carstul din Munții Pădurea Craiului, p. 151, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1988), cea ce presupune că toată această apă provine dintr-un sistem carstic pe măsură. Iar în satul Zece Hotare, vom poposi într-o gospodărie unde vom prânzi și vom experimenta câteva dintre îndeletnicirile locale.

Portalul Peşterii Bătrânului unul din obiectivele vizitate duce spre o lume subterană bogată în formațiuni carstice. Aflată în satul Zece Hotare, din comuna Şuncuiuş, peştera are o dezvoltare de 1.633 de metri. Aventura începe cu un rapel de opt metri iar printre punctele ei de atracţie se numără o stalagmită ce are patru metri diametru şi Sala Statuilor, locul unde nenumăraţi vizitatori au lăsat, modelat în lut, un semn al trecerii lor. Această cavernă poate fi vizitată doar în regim speoturistic pe o distanță de 1.200 de metri, iar durata vizitei, de trei-patru ore.

Pe teritoriul comunei Vadu Crișului turiștii sunt atrași de o altă peșteră amenajată-Peștera Vadu Crișului, la care se poate ajunge pe o potecă tematică marcată cu punct albastru. Iar pe pereții abrupți ai defileului Crișului Repede sunt amenajate 2 trasee de via ferrata spectaculoase – Peretele Zânelor și Casa Zmeului, ultimul recomandat cățărătorilor cu experiență. Oricare dintre ele poate fi parcurs doar cu echipament de protecție și însoțiți de un ghid.

CIRCULĂM RESPONSABIL

Este necesar ca toți turiștii să poarte în timpul deplasării cască de protecție omologată, vestă reflectorizantă, și să transporte pe bicicletă numai copii de până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în fața sau în spate un suport special. Bicicleta trebuie să fie echipată în fața cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare. Participanții sunt rugați să traverseze drumurile publice numai pe treceri de pietoni, pe lângă bicicletă și să se deplaseze pe drumurile publice numai unul în spatele celuilalt. De asemenea vă recomandăm să aveți la dumneavoastră un kit individual de reparații în caz de nevoie.

 Cicloturism responsabil prin arii protejate

Traseul propus de această dată străbate una dintre cele mai atractive arii protejate din Bihor, Situl Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crişului Repede-Pădurea Craiului. Situl are o suprafață de cca 40 de mii ha și se întinde în proporție de 99% pe teritoriul județului Bihor și de 1% pe teritoriul județului Cluj. Situl înglobează categorii de terenuri de folosință privată, de stat, arii naturale protejate de interes național și local. ”Recomandăm tuturor turiștilor să lase zonele prin care trec așa cum le-au găsit. Să nu lase ambalaje de la produse în aceste zone. Să le transporte în rucsac și să le depună în cel mai apropiat punct de colectare selectivă a deșeurilor din localități. În cazul în care acestea nu există îi sfătuim să le transporte până acasă”. Persoane de contact  Răzvan Dumbravă 0722 348 825, Gabriel Bonaciu 0770 873 455.

Bauman Dieter – Gergő,  Coordonator de comunicare și relațiii cu partenerii  Proiectului ROHU-398                                                                                                    Claudiu Gabriel Bonaciu, Expert în formare de proiecte turistice 

                                                                                                                                                  

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *