Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Proiect dedicat străinilor cu rezidenţă temporară în România


servicii2 Un proiect naţional desfăşurat pe parcursul unui an, în toate cele cinci regiuni de dezvoltare ale României a fost tema reuniunii de prezentare şi evaluare a etapei a doua între asociaţiile private şi instituţiile publice cuprinse în acesta.
Scopul proiectului îl constituie serviciile de integrare şi de protecţie a străinilor cu rezidenţă legală în ţara noastră.
Migranţii beneficiari sunt cei care deţin drept de şedere legală şi beneficiază de protecţia statului roman, de refugiat, de persoană care studiază într-o formă de învăţământ românesc. Ei sunt cazaţi în două centre, Oradea şi Timişoara, unde se asigură consiliere juridică, asistenţă socială, materială pentru categoriile vulnerabile, servicii medicale şi de asigurări de sănătate, studiul limbii române, activităţi de voluntariat.
Centrul Regional de Integrare Oradea, oferă servicii de informare, consiliere şi asistenţă socială. Persoanele aflate în ocrotirea centrului urmează în mod gratuit cursuri de limba română, sprijin şi mediere pentru găsirea unui loc de muncă.
O componentă importantă a proiectului o reprezintă relaţia bună între ONG-uri şi instituţiile publice, crearea unei reţele de comunicare cu instituţiile statului între care AJOFM, Inspectoratul Şcolar, DGASPC Bihor, integrarea copiilor resortisanţilor în grădiniţe, şcoli, cursuri de calificare, universităţi, cu suportarea contravalorii întreţinerii lor în toate formele de învăţământ.

Alice Cazan, student la Fac.de Jurnalism al Universităţii Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *