Regizorul şi producătorul TVR, orădeanul Tudor Chirilă, expune la Muzeul Orașului Oradea
Sep 10, 2024, 0 Comentarii
Aflat în aceste zile la Oradea, într-o vizită de documentare despre Cetatea Oradea, reputatul regizor şi producător de teatru, film şi televiziune, Tudor Chirilă, va expune pe simezele Galeriei „Mezey Lajos”, din cadrul secției Muzeului Orașului Oradea, 33 de fotografii de mari dimensiuni, grupate sub genericul „Legenda mărului stacojiu”.
Venisajul expoziției va avea loc miercuri, 11 septembrie, de la ora 17.00, în prezența autorului. Tudor Chirilă este orădean, născut la 10 decembrie 1961, fiul regretatului cronicar Dumitru Chirilă. A absolvit în 1980 Liceul de Filologie-Istorie Oradea, apoi a urmat Academia de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, Facultatea de Regie, specializarea regie teatru, film și televiziune, promoția 1987. „Am copilărit în cvartalul zis cândva 23 August, între parcul central și vechea piață, am făcut școala primară și medie la Generală 8 – așadar, în acea parte din Oradea care era cândva ghetoul evreiesc, un spațiu care și-a pus amprenta pe noi toți, români, maghiari, evrei, chiar și țigani. Probabil că de acolo am dobândit spiritul universal cu care sunt „contaminat” iremediabil. Treapta 1 am terminat-o la Colegiul Național ”Emanuil Gojdu”, apoi treapta 2, la Liceul de Filologie Istorie (LFI) din Oradea. Nu am fost un elev model, ba dimpotrivă. În clasa a XII-a mă scotea Securitatea de la ore să mă interogheze în biroul directoarei LFI – comisesem „crime contra regimului” venind cu discuri de muzică rock la școală și cu părul prea lung și mă „denunța” diriginta, profă de rusă. Nu am, așadar, amintiri frumoase din anii de liceu. Am fost și am rămas din anii orădeni un mare colecționar de discuri de vinil, în special de muzică rock, dar și de alte multe curiozități audio stocate pe un atare mediu. Și am și azi câteva pick-up-uri, mai noi și mai vechi, unele rarități”, precizează regizorul TVR.
Tudor Chirilă este unicul român urcat în topul audienței pe interval orar cu film documentar de 27 de ori. Regizor şi scenarist al TVR, producător și operator, a fost premiat de UNITER şi APTR și UCIN, unde a obținut trei premii în ani consecutivi (2010-2012), caz unic până acum.
În ce privește legătura cu meleagurile natale, Tudor Chirilă a revenit în repetate rânduri în Bihor pentru realizarea unor serii de documentare etno-antropologice cum ar fi „Târgul de la Negreni”, „Ultima prescură”, „Olăreasa din vama Sării”, „Casa din munţi”, „Filmu’ oii” etc. Printre cele mai îndrăgite documentare istorice ale lui Tudor Chirilă amintim: „Maurovlahica. Recviem pentru o etnie dispărută” și „Vlacherne. Pe urmele valahilor din Bizanț”, pentru simpul motiv că sunt primele documentare de lung-metraj despre romanitatea sud-dunăreană din lume.
În ce privește pasiunea pentru pentru fotografie, Tudor Chirilă a început să fotografieze din anul 1978, iar în anul 1981 se înscrie la cursul de tehnică și artă fotografică organizat de Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea, sub conducerea artistului fotograf Ștefan Tóth István AFIAP, ESFIAP, lectorul cursului, alături de alți profesioniști. Expoziția personală intitulată „Legenda mărului stacojiu” a fost vernisată prima dată în iunie acest an, în cadrul Festivalului de Teatru și Film BABEL din Târgoviște. Argumentul realizării acestei expoziții, în viziunea artistului fotograf expozant, este: „Într-o bună zi am luat un măr stacojiu din coș, cu gândul să-l mănânc. Am ținut mărul în palmă și l-am privit, am început să meditez în fața lui și atunci am văzut toate aceste și multe altele. Apoi am fotografiat mărul stacojiu. Apoi, l-am mâncat”.
La vernisajul expoziției, organizate sub patronajul AIEFA, care va avea loc în prezența autorului, miercuri, 11 septembrie, de la ora 17.00, la noul sediu al Galeriei „Mezey Lajos”, Centru Expozițional EFA Oradea-România, din cadrul secției Muzeului Orașului Oradea, momentele muzicale vor fi asigurate de reputatul artist orădean de violă Thurzó Sándor József, reprezentant al Asociației Comunitare și Culturale Sola Fide (SFKKE), respectiv artiștii Rock Filarmonica Oradea, Alexandrina Chelu Schorr (voce) și Florian Chelu Madeva (chitară), care vor interpreta mai multe piese din repertoriul românesc și internațional.
Expoziția va rămâne deschisă publicului, la secţia Muzeul Orașului Oradea, până la data de 11 noiembrie 2024, de marți până duminică, între orele 10:00-18:00. Lucrările expuse vor fi proiectate și pe ecranele din mijloacele de transport ale municipiului Oradea, graţie protocolului încheiat între AIEFA și OTL SA.
Cristina PUȘCAȘ