Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

“Reînvierea” Sinagogii Zion, printr-un concert de muzică evreiască


Formaţia “Keset Klezmer” Band  a susţinut duminică seara, la Sinagoga Neologă Zion, un extraordinar concert  de muzică vocal-instrumentală, prilejuind introducerea edificiului în circuitului turistic al oraşului Oradea.

Pe scena lăcaşului de cult, proaspăt restaurat de Primăria  Oradea au evoluat cinci muzicieni, recent reîntorşi din Brazilia de la un binecunoscut festival internaţional, unde au cântat muzică tradiţională evreiască.  Artiştii care au concertat timp de o oră, au făcut parcă să vibreze pereţii ornaţi în stil neo-maur.  Spectacolul a subliniat orădenilor, diversitatea culturală pe care o pot explora chiar la ei acasă.

La final, organizatorii  au invitat publicul, la o degustare de prăjituri cu specific israelian.

Cuvântul „klezmer”- muzică instrumentală, provine din ebraică: „kli”= instrument (ustensilă) şi „zemer”= a face muzică.

În Europa de Est, interpreţii muzicii klezmer, au început să activeze în secolul al XV-lea, la sărbătorile evreieşti, în special la nunţi.

Muzica de astăzi îşi are originile în secolul al XIX-lea, pe teritoriul Basarabiei, unde interpreţii imitau sunetele vocale cântate în sinagogă, muzica având o semnificaţie religioasă.

În muzica klezmer, vioara a devenit instrumentul principal, deoarece până la mijlocul secolului al XIX-lea, cântăreţilor li s-a interzis să utilizeze instrumente puternice.

Construcţia sinagogii orădene, Zion, replică a celei din Nurnberg, a început în aprilie 1877, lucrările fiind finalizate un an şi jumătate mai târziu. Proiectarea impozantei clădiri i-a aparţinut inginerului şef al oraşului din acea vreme, David Busch, constructor fiind Rimanóczy Kálman senior.

Cladirea, în plan pătrat, are dimensiuni monumentale, dominată de o cupolă uriaşă, fiind clasată a treia, ca mărime, din Europa.  Ea împrumută aspectul Renaşterii italiene, sinagoga are fereste înalte şi o capacitate de a găzdui 1000 de persoane. Decoraţiile exterioare şi cele interioare sunt inspirate din arta maură, fiind realizate în tehnica frescei. Orădenii au avut prilejul de a participa la evenimentul aniversar de muzică klezmer, un exemplu al culturii care dăinuie în tradiţional, în clădirea de patrimoniu readusă la viaţă, ca un martor statornic pe strada Independenţei, pulsând cu fiecare activitate ce se va desfăşura pe scenă.

Asistenţa a fost încântată de aspectul clădirii dar şi de spectacol. Tânărul Sergiu P, care a participat pentru prima oară la un astfel de concert, cu specific evreiesc, a declarat că apreciază muzica vioaie, dansantă şi rezonanţa sunetului: „am fost uimit de numărul mare de persoane prezente la concert, având în vedere vremea neprielnică de afară, dar mă bucur că am venit… Singura melodie, dansul de nuntă, Hava Nagila, pe care am recunoscut-o a fost cea de la finalul concertului, pe care am auzit-o prima dată cântată pe viu”.

Începând de marţi, sinagoga va servi ca sală culturală multifuncţională destinată expoziţilor, lansărilor de carte şi concertelor.

                   

Carina Stanciu şi Adelina Paşc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *