Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Retrospectivă artistică la final de an – Trupa ”Iosif Vulcan”


 

Anul acesta a fost unul în care fiecare am avut de înfruntat provocările care au venit odată cu pandemia de coronavirus. Teatrul, la rândul lui, este afectat de restricțiile care sunt impuse în acest context, dar arta poate transcende materialul și poate lua alte forme, iar de data aceasta este cea a on-line-ului. Ne e dor de întâlnirea și emoția live, dar până ne vom putea întoarce în sală, avem posibilitatea să ne bucurăm de teatru din fotoliul de acasă.

 

Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria a reușit și în acest început de stagiune să aducă magia scenei în sufletele oamenilor, jucând spectacole afară, în Cetatea Oradea și, chiar, în sală, iar când acest lucru nu a mai fost posibil, on-line.

Un început de stagiune cu premiere

În 4 iulie a avut loc premiera on-line a spectacolului „Șarpele în iarbă”, de Alan Ayckbourn – un thriller psihologic captivant – regizat de Sebastian Lupu,  care le-a avut ca protagoniste pe Mirela Niță Lupu, Anda Tămășanu și Angela Tanko.

Chiar dacă încă nu au putut fi jucate pentru public, alte două premiere sunt deja pregătite pentru momentul în care se vor redeschide teatrele: „Trei femei înalte”, de Edward Albee – o capodoperă a teatrului contemporan – în regia tinerei orădence Diana Păcurar, din distribuția căruia fac parte actorii: Corina Cernea, Mihaela Gherdan, Alina Leonte și Eugen Neag și „Moștenirea norocului”, de Thanasis Papathanasiou și Mihalis Reppas – o comedie neagră savuroasă – a cărei regie este semnată de Radu Nichifor și joacă actorii: Ioana Dragoș Gajdó, Mirela Niță Lupu, Gabriela Codrea, Adela Lazăr, Sebastian Lupu și Sorin Ionescu.

Spectacolele în Cetatea Oradea și on-line

De la începutul verii s-au jucat spectacole atât în Cetatea Oradea („O poveste foarte simplă”, „Creștini”, „Îndrăgostiții din Ancona”, „Leonce și Lena”, „În plină glorie”, „Vrăjitorul din Oz”, „Profuʼ de franceză”, „Capcana lui Hamlet”), cât și la Sala Mare a teatrului, iar din momentul în activitatea de spectacole s-a suspendat, am făcut trecerea în mediul on-line. Spectacolele on-line au fost oferite publicului cu titlu gratuit, special pentru spectatorii care în perioada pandemiei ne-au sprijinit, fie prin achiziționarea biletelor la producțiile noastre, fie prin rezervarea locurilor la reprezentații. Au putut vizona spectacole precum „Creștini”, „Vrăjitorul din Oz”, „Escu…”, „Profuʼ de franceză”, „Șarpele în iarbă”.

Programul lunii decembrie continuă cu încă două spectacole oferite publicului tot on-line și gratuit, alese special pentru sezonul acesta: „Avalanșa”, de Tuncer Cücenoğlu, regia Petru Vutcărău – un spectacol în care iarna devine un adversar de temut – și „Creștini”, de Lucas Hnath, regia Radu Iacoban – în care una dintre cele mai importante axiome creștine este aprig dezbătută.

Premiere spectacole lectură on-line

Luna decembrie a adus și mai multe surprize. Textele câștigătoarele ale Concursului de Creație Dramatică au fost puse în scenă sub forma unor spectacole lectură, care au fost filmate și transmise video atât pe pagina de Facebook a Teatrului Regina Maria, cât și pe platforma Eventim.ro. Până în prezent, publicul a putut urmări „Bohemian virus rhapsody”, un text de Edith Negulici, care a fost regizat și interpretat de actrița Denisa Vlad, „Preludiu cu fugă”, de Ion Bogdan Martin, care i-a adus în atenția spectatorilor pe actorii Ciprian Ciuciu, George Dometi, Angela Tanko și pe Emil Sauciuc, care a semnat regia. Urmează să fie oferite publicului „Lasă-mi aripile”, de Dona Alba, în care, împreună cu actorii Anda Tămășanu, Răzvan Vicoveanu și Maria Teișanu, joacă doi copii minunați: Rebeca Rusu și Filip Ionescu, sub îndrumarea regizorală a lui Alexandru Rusu și „Zâmbetul lui Kouros”, de Ovidiu Cioclov, în regia și interpretarea lui Petre Ghimbășan.

De asemenea, în luna ianuarie urmează să se difuzeze și: „Ipotetic”, de Laurențiu Budău, din distribuția căruia fac parte actorii Lucia Rogoz, Anca Sigmirean și Pavel Sîrghi și „Ana are mere. Și ce dacă?”, de Ion Bogdan Martin, în regia și interpretarea actriței Corina Cernea. Scenografiile spectacolelor lectură sunt semnate de Oana Cernea.

Teatrul și Educația

Pe lângă premierele și spectacolele lectură care au avut loc în această primă parte a stagiunii, Trupa Iosif Vulcan a continuat un proiect inițiat încă din luna aprilie, în perioada carantinei, și anume: Teatrul și Educația. Cu scopul de a continua dialogul interdiscipinar dintre teatru și școală și de a aduce un sprijin profesorilor care au de înfruntat provocările pe care le aduce școala on-line, proiectul urmărește trei obiective principale: dinamizarea lecturilor/proiectelor școlare prin intermediul interpretării teatrale, posibilitatea de a cunoaște actorii și ce presupune profesia lor și o introducere practică în lumea teatrului, prin exerciții de teatru aplicate, care pot contribui semnificativ atât la concretizarea unei viziuni despre munca actorului, cât și la dezvoltarea personală. Proiectul va continua și în anul care urmează.

Totodată, am început repetițiile pentru un alt spectacol: „Genul acuzativ”, text și regia Mimi Brănescu, scenografia Adela Pârvu, care va avea premiera, dacă contextul ne va permite, în februarie 2021.

Să ne revedem cu bine în noul an, cu multe proiecte frumoase, mai buni și mai sănătoși!

Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria vă urează Sărbători fericite!

Trăiește magia scenei on-line!

Florina Dometi

Secretar literar

Teatrul Regina

Tel. : 0752 598 805

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *