Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

„Roma Antică. Civilizație și Grandoare. Tehnologie Civilă și Militară”


Marți, 12 martie, la Muzeul Țării Crișului a fost vernisată expoziția „Roma Antică. Civilizație și Grandoare. Tehnologie Civilă și Militară”. Această expoziție este rezultatul unei colaborări cu Niccoli Teknoart SNC din Florența (Italia), colaborare care a început acum un an, când Muzeul Țării Crișului a mai organizat o expoziție de acest gen, „Mașinile” lui Leonardo da Vinci. 

„Mă bucur mult că sunteți într-un număr foarte mare la o expoziție care, hai să spunem, este într-un fel atipică pentru ceea ce înseamnă un eveniment de acest fel într-un muzeu. De ce spun atipică, pentru ca, după cum o să observați nu se mizează pe obiecte originale, ci, dimpotrivă, mizează pe obiecte care reconstituie tehnologia militară și civilă din Roma Antică, regăsite în lucrarea lui Vitruviu, fundamentală pentru arhitectură și, sigur, după obiectele care se află în muzeele din Italia”, a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișului.

Invitatul special, Mihai Bărbulescu, membru corespondent al Academiei Române și profesor la Universitatea ”Babeș-Bolyai” a afirmat că: „Această modă a reconstituirilor este mai veche. La Muzeul Civilizației Romane din Roma, acesta fiind un muzeu de replici inaugurat de Mussolini în 1937, sunt chiar și câteva piese din România și sunt machete ale celor mai importante realizări ale romanilor pe teritoriul României”.

 

În cadrul expoziției, vizitatorii pot viziona și un film despre Imperiul Roman și despre toate epocile importante și realizările din epocile respective.

Expoziţia va putea fi vizitată până în 2 iunie 2019, conform programului muzeului (www.mtariicrisurilor.ro). Pentru a se evita aglomeraţia, grupurile (min. 15 persoane, max. 30 persoane) vor putea intra cu programare prealabilă la numărul de telefon 0259/706101, între orele 10.00-15.00. Preţul biletelor pentru expoziţia temporară Roma Antică este de: 8 lei – adulţi; 4 lei – elevi, studenţi, pensionari. Ghidajul (dacă se solicită): 5 lei/grup. Pentru restul expoziţiilor temporare din Muzeul Ţării Crişurilor preţul este de 8 lei şi 4 lei, iar pentru Vivariu de 6 lei şi 3 lei. Intrarea este gratuită la toate expoziţiile pentru copiii până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională. Persoanele cu dizabilităţi au acces în expoziţie folosind lifturile speciale, care funcţionează la cerere.

 

 

Elena Fendic, Jurnalism, Anul I

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *