Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

„Rromii au talent” – copii talentați, copii minunați


Elevii Școlii Creștine Private din Cartierul Rromilor Tinca –  program pilot de educație formală inițiat de Fundația People to People în mijlocul comunității de romi din Tinca, au organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, evenimentul concurs intitulat sugestiv „Romii au talent”, în data de 15 aprilie 2019, de la ora 12 la  Căminul Cultural din Comuna Tinca.

Concursul de talente a fost la cea de a doua ediție, prima ediție a avut loc în aprilie 2018, participanții la eveniment fiind doar elevii școlii organizatoare.

Concursul a fost împărțit pe trei secțiuni: cântec, dans și poezie/teatru. Participanții la eveniment fiind elevi și preșcolari  din localitățile Dumbrava, Gepiș, Lăzăreni, Husasău de Tinca, Cociuba Mare și Tinca. Fiecare copil s-a pregătit intens, fiecare moment artistic a fost exceptional.

Membrii juriului au avut o sarcină extrem de grea în ceea ce privește deliberarea și acordarea premiilor.

Au fost prezentate 20 de momente artistice: 7 la secțiunea poezie /teatru; 8 la secțiunea cântec și 5 la secțiunea dans. Premiile acordate au fost următoarele: la secțiunea cântec, premiul al III-lea a fost acordat celor mai mici participanți, beneficiarii Centrului de zi de la Dumbrava; premiul al II-lea a fost acordat elevilor Daniel Fechete și Emil Csolti, Premiul I a fost acordat lui Iosif Covaci, elevi ai școlii gazde.

La secțiunea dans,  premiul I și premiul al III-lea au fost acordate elevilor Școlii Creștine Private din Cartierul Romilor Tinca (premiul al III-lea – Florinei și Raul Moise ; premiul I – Paulei și Florinei Naomi ); premiul al II-lea a fost acordat elevilor de la Școala Tămașda.

La secțiunea de poezie / teatru, premiul al III-lea a fost acordat Alisiei Teglaș, elevă în clasa a IV-a care a recitat poezia „Mama” de George Cobuc; premiul al II-lea a fost acordat lui Daniel Fechete, elev în clasa a IV-a, care a recitat poezia „O scrisoare de la Muselim Selo” de George Coșbuc, ambii de la școala gazdă, iar premiul I a fost acordat elevului Adrian Hendre, din clasa a VIII-a de la Școala Tămașda, cel care a recitat o poezie proprie, în limba romani, despre copiii părăsiți de părinți, nevoiți să plece în străinătate, la muncă. De menționat este faptul că, Adrian a câștigat și premiul I la Concursul national de creație literară al revistei „Rromano Vak” sub îndrumarea doamnei profesor Daniela Roxin.

Invitat special al evenimentului a fost magicianul italian Pasquale Cesarino din Milano, care a început primele spectacole de magie la vârsta de 9 ani. Povestea lui, exprimată prin magie, a impresionat publicul, copiii răsplătindu-l cu aplauze.

„Mulțumim echipei școlii, colegilor de la Fundația Peple to People, celor 7 voluntari implicați, celor 19 cadre didactice din școlile partenere, membrilor juriului și invitaților pentru efortul depus. Mulțumim doamnei Denisa Luca, reprezentant al Casei Corpului Didactic, singura instituție cu caracter public care a răspuns invitației de a participa la evenimentul nostru”, a menționat doamna prof. Daniela Tütös, directorul școlii.

Ca în fiecare an, în 8 aprilie, începând din 1971, se celebrează Ziua Internaţională a Romilor. Scopul acestei zile este de a celebra cultura romilor şi de a sensibiliza populaţiile la problemele cu care se confruntă romii. Prin acest eveniment se dorește atragerea atenției comunității, a autorităților locale cu privire la importanța educației pentru copiii romi.

Prof. Daniela Tutoș, directorul școlii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *