Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Rujeola (pojarul), boală infecţioasă contagioasă, prevenită doar prin vaccin


Pentru a proteja sănătatea şi pentru ca grija faţă de copil să fie completă, părinţii copiilor trebuie să se adreseze la cabinetul medicului de familie pentru a administra copilului, gratuit, vaccinul ROR la vîrstele de 9 luni, 1 an şi 5 ani.

Simptomele apar de obicei la 10-12 zile de la contactul cu virusul şi la început pot fi confundate cu o răceală obişnuită: secreţii nazale, tuse şi febră mică. Pe măsură ce boala progresează şi în special între a treia şi a şaptea zi de la debut, temperatura creşte până la 39-41°C iar pe corp apare o erupţie caracteristică reprezentată de pete roşii care persistă de la 4 la 7 zile.

Rujeola duce deseori la complicaţii care pot afecta aproape orice organ, cum ar fi encefalita, pneumonia sau infecţii ale urechii. Pot apărea diareea severă şi deshidratarea secundară, iar orbirea poate fi una din sechelele rujeolei.

Doar vaccinarea protejează copiii împotriva rujeolei (pojarului) şi a complicaţiilor sale. Pojarul este o boală gravă deoarece 30% dintre cazurile de rujeolă dezvoltă complicaţii; 1 din 4 persoane care fac pojar are nevoie de internare în spital; 1 din 1000 de bolnavi, de pojar, moare din cauza bolii. Vaccinul protejează şi elimină riscul de a face forme severe ale bolii, complicaţii sau deces care pot apărea în momentul infectării. Cu cât numărul de copii vaccinaţi dintr-o comunitate se măreşte riscul de îmbolnăvire pentru ceilalţi copii din comunitatea respectivă e mai scăzut.

Cum se realizează vaccinarea?

Două doze de vaccin rujeolic (vaccin ROR care asigură imunitate împotriva a trei boli: rujeolă, oreon şi rubeolă) protejează aproape 100% împotriva bolii şi complicaţiilor potenţial severe ale acesteia sau care pot duce la deces. Orice copil are dreptul să primească prima doză de vaccin atunci când împlineşte 1 an iar pe cea de-a doua la vârsta de 5 ani. Datorită numărului mare de cazuri de pojar diagnosticate în România în ultima perioadă s-a introdus o doză de vaccin după ce copilul împlineşte vârsta de 9 luni.

În condiţiile în care 9 din 10 părinţi îşi vaccinează copiii previn riscul unor boli infecţioase majore care în secolele trecute au produs decese la nivel global. În România vaccinarea este gratută şi se realizează conform Calendarului Naţional de Imunizări. Din fonduri publice Ministerul Sănătăţii asigură achiziţionarea vaccinurilor iar prin distribuţia realizată de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană vaccinul ajunge în teritoriu, cu respectarea lanţului de frig, la medicii de familie cărora le este plătită activitatea de vaccinare efectuată.

 

Dr. Daniela Rahotă, DSP Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *