Se redeschid pieţele de comercializare şi sacrificare a mieilor
Apr 21, 2016, 0 Comentarii
Administraţia Domeniului Public din Oradea, împreună cu Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, anunţă deschiderea pieţei pentru comercializarea mieilor, cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale Ortodoxe.
Astfel, Piaţa de miei din cartierul orădean Ioşia va fi deschisă din 26 până în 30 aprilie, după următorul program: de marţi până vineri, între orele 9 –17, iar sâmbătă, între orele 9 – 13.
Comercianţii de miei trebuie să plătească o taxă de vânzare de 10 lei/buc/zi, pentru sacrificarea mieilor, măcelarii plătesc zilnic taxa de 63 de lei, iar agentii economici care comercializează piei, plătesc zilnic 265 de lei.
Producătorii trebuie să deţină atestatele de producători, iar agentii economici copie xerox după Codul Unic de Inregistrare a firmei.
Macelarii trebuie echipati obligatoriu cu echipament minim de protecție sanitară (salopetă completă, boneta, halat/ șorț plastic de protecție, încăltăminte adecvată – cizme doua randuri de cutite), să dețină instrumentarul necesar desfășurării activității ( cuțit pentru secționarea marilor vase, bardă/cuțit pentru îndepărtarea cornelor, cuțit pentru jupuit cuțit pentru eviscerat – toate din materiale igienizabile și inoxidabile) respectiv să aibă o stare de sănătate corespunzătoare – atestată cu fișă de aptitudini vizată de un medic specialist în medicina muncii.
Crescătorii de ovine şi caprine care doresc să comercializeze animale în acest centru trebuie sa îndeplinească următoarele cerințe minime:
– în vederea afluirii mieilor la centrele amenajate pentru sacrificare, aceștia trebuie să fie identificaţi prin crotaliere şi înregistraţi în baza de date. Animalele vor fi crotaliate cu crotalie dublă.
– înainte de transportul mieilor din exploataţia de origine, aceştia vor fi examinaţi obligatoriu de către medicul veterinar împuternicit de la CSVA de pe raza localităţii unde este înregistrată exploataţia de animale.
– în urma examinării, medicul veterinar eliberează Certificatul sanitar veterinar, documentul privind informaţiile referitoare la lanţul alimentar şi formularul de mişcare, acte sanitare veterinare care trebuie să însoţească animalele afluite la locurile amenajate pentru sacrificare. Pe lângă aceste documente comercianţii de animale trebuie să aibă asupra lor documentele de dovedire a proprieţăţii.
– mijloacele de transport animale trebuie să deţină autorizaţie sanitară veterinară, respectiv mijloacele de transport trebuie să asigure condiţii minime de bunăstare a animalelor în timpul transportului.
– ATENȚIE:
Pentru a fi admişi în Centrele de sacrificare, numărul de animale din mijlocul de transport, respectiv numărul şi seria crotaliilor acestor animale trebuie să corespundă în întregime cu datele înscrise în documentele care însoţesc transportul.
Informaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0733/110035 sau 0771/236367.