Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Conceptul de dezvoltare co-urbană regenerează 2 zone orădene


Primăria municipiului Oradea a inițiat realizarea studiilor de fezabilitate pentru regenerarea și refuncționalizarea a două spații urbane din Oradea: fosta piață agroalimentară Velența, la intersecția dintre străzile Eftimie Murgu și Someșului, respectiv în cartierul Rogerius, zona delimitată de străzile Fagului, Slatinei, Lisabonei și Sovata, folosind conceptul de dezvoltare co-urbană.

Ce este conceptul de dezvoltare co-urbană?

Dezvoltarea co-urbană este un proces de design participativ care combină caracteristicile mini-cartierelor rezidențiale, în care locuitori sunt implicați în toate aspectele cheie ale dezvoltării și organizării acestora, formate din locuințe private, plus spații/clădiri cu diverse funcțiuni folosite în comun cu cele de sustenabilitate urbană.

Conceptul de dezvoltare co-urbană prevede refacerea împreună cu locuitorii a spaţiilor urbane neglijate, folosind funcţiuni alese de aceştia dintr-un număr de categorii propuse. Rezultatul este că spațiile respective vor fi reamenajate ca și spații verzi cu funcțiuni multiple care vor deveni un centru al comunităților locale adiacente. Astfel se asigură că proiectul va corespunde nevoilor și dorințelor locatarilor și va contribui la îmbunătățirea calității vieții acestora.

Cum se pot implica cetățenii?

Un număr de seminarii de design participative stau la baza acestui proiect. Acestea vor include prezentări, discuții, teme de grup și ședințe de mediere. În cadrul seminariilor se vor folosi mijloace tehnice precum machete de lucru și proiecții utilizând un soft de modelare 3D, pentru o vizualizare interactivă, în timp real, a soluțiilor dezbătute. Seminariile vor fi moderate de către dr. arh. Horațiu-Cristian Cojan, participarea fiind gratuită.

Întâlnirile cu cetăţenii pentru cartierul Velenţa vor avea loc, după cum urmează:

– sâmbătă, 22 septembrie (dimineața);

– miercuri, 26 septembrie şi joi, 27 septembrie (după-amiaza);

– sâmbătă, 29 septembrie (dimineața).

Întâlnirile cu cetăţenii pentru cartierul Rogerius vor avea loc, după cum urmează:

– miercuri, 3 octombrie şi joi, 4 octombrie (după-amiaza);

– sâmbătă, 6 octombrie (dimineața);

– miercuri, 10 octombrie (după-amiaza).

Ora şi locația exactă a acestor întâlniri vor fi anunțate ulterior. Toți locuitorii din zonele respective, dar și cei care sunt interesați de regenerarea urbană și procese participative, sunt invitați la aceste seminarii. O prezentare a concluziilor rezultate din aceste seminarii participative va fi făcută în intervalul 11-16 octombrie.

Rezultatul final va fi compus din studii de fezabilitate și proiecte tehnice de arhitectură care vor conține soluțiile alese în urma seminariilor și care vor fi folosite de autoritățile locale în vederea lucrărilor de implementare.

Studiile de fezabilitate și proiectele tehnice de arhitectură în valoare de 120.000 lei vor fi realizate de către firma Urban Ascension din București. Mai multe informații despre dezvoltarea urbană sustenabilă prin design participativ, despre cele două amplasamente, dar și despre autorul proiectului puteți găsi la adresa de web:

www.urban-ascension.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *