Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Breaking News pe posturile de știri: ”Sechestru pus pe bunurile RDS-RCS”


“Sechestru pus pe bunurile RCS.

Administratorul RCS, Ioan Bendei, pus sub control judiciar”.

Patru posturi de știri din cele cinci au dat pe post Breaking News cu această știre, la ora 16. Ce a făcut Digi 24?

Publicitate

Informația, din comunicatul de ultimă oră al DNA, a fost dată de Realitatea TV, România TV, B1 și Antena 3 la ora 16.

Cel mai mult spațiu a fost alocat subiectului de către Antena3, la emisiunea moderată de Sandra Stoicescu. În timp ce posturile de știri difuzau știrea despre sechestru, pe Digi 24 erau discutate alte subiecte.

DIGI 24. Dacă în alte cazuri legate de cercetarea de la DNA, Digi 24 a ignorat subiectele (ceea ce a atras inclusiv o reacție virulentă din partea lui Dragoș Pătraru), în această situație postul deținut de RCS a dat știrea. Nu a fost în regim de Breaking News, dar a existat pe post.

La ora 16.20, jurnalistul Tudor Mușat a citit o scurtă știre pe post, în care a menționat de controlul judiciar al lui Ioan Bendei, dar și sechestrul pus pe bunurile RCS.

Și site-ul Digi 24 a publicat știrea, cu titlul Ioan Bendei, sub control judiciar. Pe ediția online este publicat inclusiv comunicatul DNA.

Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, politica editorială a Digi 24 (care, între altele, nu a difuzat știrea legată de punerea sub urmărire penală a RCS și a unor manageri) a trezit o reacție virulentă din partea realizatorului Starea Nației Dragoș Pătraru, care a acuza postul de știri că “se uită în altă parte”.

A urmat o reacție în lanț:

Cosmin Prelipceanu, redactor-șef al Digi 24, a ieșit pe post cu o declarație. A explicat că postul a evitat subiectul Ioan Bendei „din respect pentru adevar si din dorinta de a ne pastra neutralitatea intr-o chestiune juridica delicata si complicata.”

A precizat că poziția lui Pătraru nu e poziția Digi 24 și a vorbit inclusiv de un proces împotriva realizatorului Starea Nației. De ce? Pentru că Pătraru „face o acuzatie extrem de grava. El spune ca unii dintre jurnalistii nostri sunt acoperiti. Il somam public pe Dragos Patraru sa prezinte lista„.

Dragoș Pătraru îi dedică un segment din emisiunea Starea Nației lui Cosmin Prelipceanu. Burtiera: „Postul nu e post destul, dacă nu și fudul”.

Pătraru: „Chiar, ce aveti cu Digi 24, domnule Prelipceanu? Pentru ca mie mi se pare ca vreti sa va ascundeti propria incompetenta scotand compania in fata. Noi am facut un demers pozitiv pentru companie, iar dumneavoastra veniti si ii dati companiei in cap. Vreti sa ingropati aceasta companie?

Cătălin Tolontan scrie despre situație. Dragoș Pătraru recuperează demnitatea grav avariată a lui Digi 24. Și îi ajută pe toți ziariștii onești ai postului spune Tolontan.

Cosmin Prelipceanu comite un gen de alunecare din profesie, apucându-se să prezinte nu știri, ci interese comerciale sau legale ale RCS-RDS drept știri„.

Cristian Tudor Popescu îl apostrofează în direct în studioul Digi 24 pe Cosmin Prelipceanu: „Așa ceva nu este normal. E un fapt, domnule Prelipceanu. E un fapt. E managerul postului, iar în clipa de față e urmărit penal. 

„Cred că aveți obligația să relatați faptele și nici un patron, nici un judecător, nici un organ de justiție nu vă pot interzice să relatați fapte clare petrecute cu persoane din conducerea acestui trust, care sunt cercetate penal, care au iată procese în desfășurare. Trebuie să informați publicul cu ce se întâmplă acolo.

sursa: pagina de media.ro

*

DNA a pus sechestru de peste trei milioane de euro pe bunurile RCS, în dosarul mită la LPF

Sechestru pe milioane de lei la RCS și Bodu SRL. Direcția Națională Anticorupție a decis să pună un sechestru pe bunurile RCS&RDS pentru suma de 13,7 milioane de lei (3 milioane de euro). Totodată, DNA a pus sechestru și pe bunuri ale Bodu SRL, societatea deținută de fiul lui Mitică Dragomir, pe bunuri în valoare de 16,7 milioane de lei (3,7 milioane de euro).

Totodată, DNA a decis să-l pună pe Ioan Bendei, fostul administrator al RCS, sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Până la ora publicării acestei știri (16.10), informația a fost prezentată pe patru posturi de știri din cinci. Digi24 a dat știrea la 16.20.

Administratorul RCS, Ioan Bendei, fostul director al companiei de cablu Alexandru Oprea, Serghei Bulgac, director general al RCS, și Mitică Dragomir sunt urmăriți penal pentru mită și spălare de bani, potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. Dosarul a pornit de la drepturile de difuzare TV pentru Liga I, pe care RCS le-a achiziționat în 2008, în consorțiu cu Antena Group.
Alături ei, mai sunt urmăriți penal și Mihai Dinei, coordonator juridic la RCS&RDS, și Bogdan Dumitru Dragomir, fiul fostului șef al LPF, dar și societățile RCS și Bodu SRL.
CONTEXT. Potrivit DNA, Dumitru ar fi cerut o mită de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro) de la Ioan Bendei, administratorul RCS&RDS.

Această suma de bani a fost disimulată ulterior, sub formă unor plăti făcute în cadrul unui contract de asociere în participaţiune încheiat între SC Bodu SRL (controlată de Dumitru Dragomir) şi compania de televiziune prin cablu, arată News.ro.

Procurorii mai arată că în cursul anului 2008, la nivelul LPF s-a organizat o licitaţie având că obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiţionale 2008-2009, 2009-2010 şi 2010-2011.

În urmă desfăşurării licitaţiei cu strigare, RCS-RDS a fost declarat câştigător, preţul de adjudecare fiind de 101.150.000 de euro (inclusiv TVA). În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, societatea d ecablu şi televiziune a solicitat LPF acordarea unor condiţii contractuale mai avantajoase.

“În aceste împrejurări, Dumitru Dragomir, urmărindu-şi interesul personal, întrevăzut din iminentă neîndeplinire a obligaţiilor contractuale ale consorţiului, a solicitat reprezentanţilor companiei de televiziune prin cablu să între într-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla. Prin urmare, pentru a-l determina pe Dragomir să susţină interesele RCS- RDS la nivelul LPF, în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la dată de 15 august 2009, între societatea controlată de preşedintele Ligii, reprezentată de Florin Bogdan Bădiţa şi compania administrată de Ioan Bendei Ioan s-a încheiat un contract de asociere în participaţiune”, mai arătat procurorii DNA.

În baza acestui contract, în perioada 18 august 2009 – 10 mai 2011, compania de televiziune prin cablu a plătit SC Bodu SRL, în 27 de tranşe, suma de 3.100.000 de euro, adică 13.059.290 de lei.

În perioada 2015-2016, părţile implicate în încheierea contractului de asociere în participaţiune, au acţionat pentru „spălarea” şi „curăţarea” să de caracterul infracţional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia.

Astfel, între cele trei societăţi comerciale au fost încheiate mai multe contracte, părţile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participaţiune un caracter licit, în special în privinţa sumei de 3.100.000 euro, plătită în condiţiile de mai sus.

Aceste operaţiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către RCS- RDS a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.

Comunicatul integral al DNA, în Continuare:

În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 448/VIII/3 şi 498/VIII/3 din datele de 5 respectiv 17 mai 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 7 iunie 2017, a inculpatului

BENDEI IOAN, la data faptelor administrator al SC RCS & RDS SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– dare de mită,
– complicitate la spălare de bani.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Bendei Ioan trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului Bendei Ioan i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În vederea confiscării speciale, procurorii anticorupţie au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor ce aparţin societăţilor comerciale BODU SRL (până la concurenţa sumei de 16.771.659 lei) şi RCS & RDS SA (până la concurenţa sumei de 13.714.414 lei).

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

sursa: Iulia Bunea    iulia.buneapagina de media.ro

*

Cum a tratat Digi 24 situațiile în care erau implicate numele managerilor? O trecere în revistă, în contextul în care Dragoș Pătraru a criticat dur postul de știri, în propria emisiune, Starea Nației, că ocolește cazul Ioan Bendei – Intact.

Publicitate

Subiectul Ioan Bendei, lansat de Antena 3 și care a dus la demiterea unui procuror DNA a fost sensibil pentru postul de știri al RCS. La fel și anunțurile DNA legate de urmărirea penală a șefului RCS, Serghei Bulgac, dar și a societății RCS&RDS.

Postul a difuzat însă, săptămâna trecută, două drepturi la replică, pentru Antena 3, însă fără să precizeze contextul în care au fost făcute. Dacă un telespectator nu ar fi cunoscut dezvăluirile Antenei 3, din știrea Digi 24 nu se înțegea cazul.

Un alt subiect ocolit a fost începerea urmăririi penale a lui Serghei Bulgac, directorul RCS, și a companiei RCS&RDS, în același dosar al lui Mitică Dragomir. Anunțul legat de Bulgac a fost publicat de RCS pe bursă (unde Digi este listată) și a fost preluat de toate posturile de știri, mai puțin de Digi 24.

În urmă cu două săptămăni, când când DNA a anunțat punerea sub urmărire penală a lui Mitică Dragomir și a mai multor șefi din RCS, precum Alexandru Oprea, fost manager RCS, Ioan Bendei, Mihai Dinei, coordonatorul juridic la RCS, pentru mită și spălare de bani, subiectul a fost tratat foarte pe scurt de Digi 24. Postul a difuzat o știre scurtă, de câteva propoziții, la două ore de la anunțul DNA, în care a precizat că sunt cercetați „manageri din RCS” (fără a da nume).

La o căutare pe site-ul Digi 24, numele lui Ioan Bendei apare doar în două știri în ultimele cinci luni: într-un drept la replică publicat de Zoltan Teszari acum câteva zile și într-o știre cu Mărturii în dosarul de șantaj Intact Group – RCS&RDS.

Pe site-ul Digi24 nu apare nimic nici despre numele ofițerului de poliție judiciară de la DNA Teo Iordăchiță, cea care a apelat la Ioan Bendei pentru a-i facilita achiziția unor telefoane în rețeaua RCS, și care a demisionat după dezvăluiri difuzate de Antena 3.

La polul opus au fost situațiile în care Digi 24 relata despre procesul de șantaj în care RCS este „victima”: postul de știri difuza din oră în oră informații de la fiecare termen, cu relatări pe larg despre mersul procesului.

Reamintim că, aseară, Dragoș Pătraru a criticat dur postul Digi 24 pentru că nu vorbește despre dezvăluirile legate de Ioan Bendei. „Nu fugi, mă, de subiect, ci îl ataci, îl pui pe masă, îl întorci pe toate părțile. Pentru că asta ar trebui să faci tu, ca instituție de presă, că nu ești în slujba lui Bendei sau a RCS&RDS. Și nu primești salariu ca să taci, primești un salariu pentru că muncești”, a spus aseară Pătraru.

Apar unii cu niște acuzații grave și tu te faci că plouă, deși între minciunile și manipulările pe care le lansează acei oameni – oho, sunt destule – se află și chestiuni grave, de interes public, care trebuie dezbătute serios în societate. Dar, nu, tu te uiți în altă parte ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Urât e să fii slugă, mă

Ce a spus Dragoș Pătraru aseară, dar și înregistrarea VIDEO, aici

Citește și:  INTERVIU Dragoș Pătraru, după emisiune: A-ți pune întrebarea ce va spune șeful te pune în afara interesului public

Digi 24 și subiecte care au atins interesele companiei din care face parte:(semnalate, de-a lungul timpului, de Paginademedia.ro):

Mai 2015 – “Concurența este cea care aduce prețul la nivelul corect”, “RCS vrea să ieftinească energia electrică”, “Concurența e posibilă, dar ANRE spune că nu se poate”, “Distribuția de energie, monopol consfințit de stat”. Mesajele au fost difuzate în mod repetat de Digi 24 în două săptămâni, în programele de știri, pe burtiere, în campanii special și în emisiunea economică Business Club. Momentul coincidea cu intrarea pe piața distribuției de energie electrice a companiei RCS, care deține și stația de știri.

Iulie 2015 – Concertul lui Robbie Williams, care a strâns 60.000 de oameni în Piața Constituției, nu a existat pentru canalul de știri Digi 24. Potrivit monitorizării Paginademedia.ro, postul de știri al RCS nu a difuzat nicio știre despre eveniment nici în ziua concertului, nici înainte, dar nici după show. Concertul lui Robbie Williams a fost sponsorizat de Telekom, concurent pe piața telecomunicațiilor cu RCS, care deține Digi 24. Parteneri media ai evenimentului au fost Antena 1 și Radio ZU.

Iulie 2015 – Modul în care UPC a introdus pachetul de fotbal în grila abonaților (fără să-i anunțe) a fost speculat într-o știre dată de postul Digi 24, deținut de concurenții de la RCS (cei care avuseseră meciurile până atunci). Textul știrii de pe Digi24 (reluată în jurnalele stației) era presărat cu aprecieri de genul „manevră comercială”, „contextul discutabil al încredințării directe a drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I”.

August 2016 – Energia electrică a fost, din nou, timp de o săptămână în atenția Digi 24, post deținut de RCS, comanie de comunicații și totodată un actor pe piața energiei. În câteva zile, reportajele au fost difuzate de zeci de ori.

sursa: Iulia Bunea,   paginademedia.ro 

*

 

 

 

 

Dragoș Pătraru critică dur Digi că nu vorbește despre cazul RCS – Intact, chiar la emisiunea Starea Nației. „Nu fugi, mă, de subiect, ci îl ataci, îl pui pe masă, îl întorci pe toate părțile. Pentru că asta ar trebui să faci tu, ca instituție de presă, că nu ești în slujba lui Bendei sau a RCS&RDS. Și nu primești salariu ca să taci, primești un salariu pentru că muncești”, a spus Dragoș Pătraru în emisiunea sa de luni seara.

Pătraru a făcut într-un material de șase minute ce n-a făcut Digi24 într-o săptămână: a adus și pe Digi24 cazul Bendei – DNA, subiect pornit de Antena 3 în urmă cu o săptămână.

Publicitate
„Apar unii cu niște acuzații grave și tu te faci că plouă, deși între minciunile și manipulările pe care le lansează acei oameni – oho, sunt destule – se află și chestiuni grave, de interes public, care trebuie dezbătute serios în societate. Dar, nu, tu te uiți în altă parte ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Urât e să fii slugă, mă”, a mai adăugat Pătraru.Citește și: N-au considerat că e News Alert: Nimic (încă) pe Digi 24 despre punerea sub urmărire a șefilor din RCS. Antena 3 jubileazăDin emisiunea Starea Nației: „Un subiect ocolit aici la Digi 24, în ultimele zile. Da, un subiect tabu. Cum domnule, există așa ceva, la instituția care stă toată ziua cu dreptatea și cu adevărul în gură? Ce chestie, n-aș fi crezut una ca asta!”

Vedeți, fraților, de ce este foarte important să existe cât mai multă presă, cât mai multe instituții media? De ce e greșit să ieșiți în stradă și să cereți închiderea unor posturi TV?

Indiferent de orientare, presa trebuie să existe și să fie de mai multe feluri. Pentru că, iată: un subiect pe care îl abordează unii, de dimineața până seara, la alții nu există.

Avem de-a face cu un soi de imbecilitate din partea multor jurnaliști, mai ales când vine vorba despre deontologii de serviciu.

Așadar, despre subiectul pe care oamenii de la Digi24 nu-l abordează, pentru că frică, pentru că prostie, nu contează. Oricum, este incredibilă asta. Apar unii cu niște acuzații grave și tu te faci că plouă, deși între minciunile și manipulările pe care le lansează acei oameni – oho, sunt destule – se află și chestiuni grave, de interes public, care trebuie dezbătute serios în societate. Dar, nu, tu te uiți în altă parte ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Urât e să fii slugă, mă.

Ioan Bendei a fost administratorul RCS&RDS. Nu mai este acum, dar ceva tot este, pentru că umbra lui se întinde și acum asupra postului. O umbră care face pe mulți să tremure, dar așa e la umbră, nu e ca la soare: mai stânge la sfârcuri, bă băieți.

(…) Dintr-un punct, amănuntele sunt jenante. Bendei umblă după el cu un telefon ca să-l ducă la DNA, să i-l dea ofițerului cu pricina, care nu fusese găsit acasă de lucrătorii de la RCS&RDS. Serios? Bă, sunteți nebuni?! Eu am cumpărat zilele trecut acțiuni la firma asta. Cum e posibil așa ceva?

Citește și: INTERVIU Dragoș Pătraru, după emisiune: A-ți pune întrebarea ce va spune șeful te pune în afara interesului public

Dincolo de toate minciunile care au fost aruncate în spațiul public, niște chestiuni sunt clare: omul asta, Bendei, a sunat din sediul DNA-ului ca să-i pună cuiva niște telefoane acasă, iar procurorii DNA nu au băgat în dosar multe, multe astfel de interceptări, care, iată, prezintă cazul cu totul altfel. Păi să nu-ți pui întrebări?

Și, dacă tot suntem noi cu adevărul aici la Digi, dacă tot ne vorbesc scriitori, actori și cântăreți despre adevăr, poate că ar trebui să ne povestească despre asta și foștii administratori RCS&RDS. Că nu așa se procedează în anumite situații. Nu fugi, mă, de subiect, ci îl ataci, îl pui pe masă, îl întorci pe toate părțile, cu specialiști, cu jurnaliști, cu toată lumea. Pentru că asta ar trebui să faci tu, ca instituție de presă, că nu ești în slujba lui Bendei sau a RCS&RDS. Și nu primești salariu ca să taci, primești un salariu pentru că muncești. Ești în slujba publicului, pentru el cauți adevărul, nu pentru o corporație, nu pentru instituții de presă, doar pentru public.

Mă rog, mai e și varianta în care legitimația de presă este o acoperire și atunci, da, nu răspunzi în fața publicului ci în fața…

sursa: Dragoș Pătraru, emisiunea Starea Nației

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *