Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Ședinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă


În data de 18 septembrie, a avut loc şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, convocată de prefectul județului, domnul Ioan Mihaiu, în scopul stabilirii măsurilor de limitare și înlăturare a efectelor negative provocate de fenomene meteorologice periculoase, al analizei situației existente la nivelul județului privind efectele fenomenelor menționate și al dispunerii măsurilor necesare pentru restabilirea stării de normalitate.

În cadrul activității de analiză au fost prezentate datele aferente ultimei centralizări efectuate în data de 18 septembrie:

 • 37 de persoane au fost rănite în urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, dintre care, 35 s-au prezentat direct, fără a apela sistemul unic 112, la Camera de Primiri Urgențe a Spitalului Municipal Beiuș. Dintre acestea, 17 nu au necesitat internare, 3 au fost internate, 9 au fost transportați la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea și 6 se află sub supraveghere medicală. Niciuna dintre persoane nu prezintă leziuni care să le pună viața în pericol.
 • În 203 localități se înregistrează avarii la rețelele electrice, numărul consumatorilor afectați fiind de circa 21 250. Sunt deteriorate 24 de linii de medie tensiune, 20 de stâlpi de electricitate și 261 de posturi de transformare. Un număr de 3 grupuri electrogene asigură furnizarea energiei electrice în localitățile Rieni, Petrileni și Sudrigiu și 33 de echipe ale Electrica acționează pentru remedierea defecțiunilor.
 • În 34 de unități administrativ – teritoriale sunt afectate clădiri: Oradea, Aleșd, Beiuș, Nucet, Ștei, Vașcău, Buntești, Drăgănești, Tărcaia, Finiș, Sâmbăta, Holod, Dobrești, Pocola, Uileacu de Beiuș, Remetea, Răbăgani, Căbești, Pomezeu, Curățele, Budureasa, Lunca, Pietroasa, Roșia, Criștioru de Jos, Cărpinet, Câmpani, Bulz, Rieni, Aușeu, Vadu Crișului, Bratca, Șuncuiuș, Lazuri de Beiuș.
 • În 6 structuri aparținând unităților de învățământ, orele vor fi suspendate și în data de 19 septembrie, clădirile fiind, în continuare, avariate în urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase:  
 1. Școala Gimnazială nr. 1 Rieni
 2. Școala Gimnazială ”Miron Pompiliu” Ștei
 3. Grădinița cu program prelungit, nr.1 Ștei
 4. Școala Gimnazială ”Nicolae Bogdan” Vașcău ( Doar Grădinița cu program normal)
 5. Școala Gimnazială nr. 1 Buntești (Doar structura din localitatea Poieni)
 6. Școala Gimnazială nr. 1 Pietroasa (Doar structura de la Cociuba Mică)
 • În 5 localităţi (Rieni, Petrileni, Păntăşeşti, Curăţele, Drăgăneşti) s-au produs avarii la imobile, fiind afectate majoritatea gospodăriilor (acoperişuri și elemente de construcție distruse parțial sau total de vijelie).

În data de 17 septembrie, au fost primite 3 avertizări/atenționări urgente (now casting) privind fenomenele meteorologice periculoase, fiind transmise către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor și Comitetele Locale pentru Situații de Urgență un număr de 923 de mesaje de înștiințare.

În intervalul 17 septembrie 2017, ora 16 – 18 septembrie 2017, ora 8, la dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Crișana” au fost primite 195 de apeluri prin Sistemul Unic 112, care semnalau producerea unor situații de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase manifestate la nivelul județului.

Un efectiv de 90 de pompieri militari din cadrul subunităților Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Crișana” au acționat cu 16 autospeciale, echipamente și accesorii din dotare pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice manifestate la nivelul județului, desfășurând, până în dimineața zilei de luni, 18 septembrie, un număr de 24 de misiuni.

De asemenea, 58 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și 19 cadre militare ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, precum și membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă și echipajele Electrica au desfășurat misiuni în teren pentru gestionarea evenimentelor produse în județ.

În cursul zilei de luni, 18 septembrie a.c., între orele 08 – 13,30, pompierii militari din cadrul Stației Aleșd, Stației Ștei și Secției Beiuș au desfășurat 10 operațiuni de degajare a copacilor căzuți pe carosabil în Cucuceni, Ghighișeni, pe DJ 108J,  la Coada Lacului și pe 2 case în localitatea Ștei,  respectiv de înlăturare a elementelor de construcție din structura acoperișurilor unor  clădiri, desprinse parțial de vânt și care periclitau siguranța cetățenilor, în localitățile Delani, Beiuș și  Vașcău.

În momentul de față se acționează, în continuare, pentru deblocarea drumului județean 108J, Remeți – Coada Lacului – Stâna de Vale.

Căpitanul Camelia Roşca, Purtător  de cuvânt al C.J.S.U. Bihor

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *