Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Porţile de patrimoniu ale oraşului Oradea


Un proverb de demult spune că în spatele fiecărei porţi se ascunde o poveste. În acelaşi timp, orice basm serios aduce vorba despre o oareşicare poartă sau uşă care, deschisă la timp de către personaje, schimbă sensul naraţiunii. “Sesam deschide-te!”

Nici proverbul şi nici basmele nu se referă la uşile din termopan. Ci la porţile vechi, din lemn, cu mânere roase, care scârţăie când le împingi şi te fac curios în legatură cu e e dincolo de ele, invitându-te să le ghiceşti povestea.

Iată câteva porţi de acest fel, din Oradea:

 

 


O parte din imaginile prezentate aparţin Grupului de lucru pentru Cultura Urbana al filialei Bihor a Ordinului Arhitectilor din Romania (URB_O). Instantanee cu porţi şi ferestre vechi dar şi cu elemente arhitecturale ale clădirilor de patrimoniu din Oradea, încă păstrate, fac obiectul expoziţiei “Ochii oraşului” care poate fi vizionată online aici

Sursa: Oradea mea

3 Responses “Porţile de patrimoniu ale oraşului Oradea”

 1. Gabriela
  aprilie 7, 2016 at 6:02 pm

  Iubesc portile vechi . Azi cautam pe net fotografii cu porti vechi in Oradea si am dat peste aceste minunatii !
  Care sunt locatiile unde le-as putea admira life ?

  • Dinicu Braghina
   aprilie 7, 2016 at 8:29 pm

   Va multumesc pentru ca manifestati interes pentru site-ul nostru, dar va pot deocamdata spune ca nu detin adresele acelor porti, pentru ca in principiu jurnalistii nu au o arhiva cu adresele imaginilor fotografiate si nici o baza statistica. In general fotoreporterii merg pe ideea originalitatii subiectului fotografiat, pe mesajul pe care il transmite si mai putin pe statistica. Va rog sa binevoiti sa ne lasati un numar de telefon de contact, va promit ca ramane confidential si in momentul in care voi obtine mai multe detalii, cu siguranta ca va voi pune in legatura cu autorii. Pregatim o baza de imagini despre ferestrele, ca ochi ai orasului Oradea, la fel de inedita iar in luna mai sau iunie 2016, vom avea o actiune comuna cu colegii nostri de la Uniunea Arhitectilor din Romania si apoi cu artistii plastici la care va invitam sa participati. Va fi anuntata pe site-ul nostru fiecare activitate a UZP Bihor, in principiu in ultima miercuri din fiecare luna, avand ca loc de desfasurare Sala Florica Ungur a fostei Case de Cultura a Municipiului, de la ora 16.
   Cu deosebita stima si gratitudine, jurnalistul Dinicu Braghina, Presedintele filialei Bihor a UZP Romania

  • Florin Mihalca
   aprilie 14, 2016 at 6:24 pm

   suntem alaturi de dorinta dumneavoastra si va raspundem prin postarea unor imagini cu portile solicitate grupate intr-un album porti care au intre 100 de ani si 200 de ani vechime.Ele sunt si astazi functionale.Va recomandam sa cautati pe adres de facebook si pe site-ul uzpbihor.ro la sectiunea:
   Călătorii virtuale
   Curiozități
   Diverse
   Foto
   Porţile de patrimoniu ale oraşului Oradea. Pregatim imagini cu ferestrele de patrimoniu ale orasului Oradea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *