Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Sfaturi utile pentru gospodine


Nu puneţi niciodată citrice sau roşii în frigider. Temperaturile scăzute le deteriorează gustul.

– Pentru a curăţa un ceainic electric, cu depuneri de calcar pe elementul de încălzire, fierbeți un amestec din jumătate de oțet și jumătate apă.

– Când păstrați cutii goale închise ermetic, puneți înăuntru un vârf de cuțit de sare pentru a nu prinde miros greu.

– Înainte de a tăia ardeiul iute, turnați puțin ulei pe mâini, iar astfel pielea nu vă va ustura.

– Pentru a alunga furnicile din bucătarie, descoperiți-le locația și acoperiți-le ieșirea cu vaselină. Furnicile nu trec prin soluția gelatinoasă. Dacă vin pe sub ușă, trageți o linie pe podea cu creta. Micile insecte nu vor trece de linia de demarcație.

– Nu depozitaţi bananele în buchet, așa cum sunt ele de obicei, sau într-un bol de fructe, alături de alte fructe. Fiecare banană trebuie pusă într-o locație diferită, deoarece bananele emană un gaz care determină coacerea rapidă a fructelor de lângă ele. Separându-le, vor sta proaspete mai mut timp.

– Pentru a nu  înmuguri cartofii, puneți în pungă, alături de ei, și un măr.

– Dacă vă mai rămâne vin în sticlă, congelați-l în cuburi, în tăviță, și îl puteți adăuga ușor în supe sau sosuri. Savoarea va fi deosebită.

– Pentru a curăţa fisurile şi locurile greu accesibile din vase, umpleți-le cu apă şi adăugați două comprimate de Alka-Seltzer. Bulele vor curăța fisurile.

– După ce fierbeți paste sau cartofi, răciți apa şi folosiți-o pentru a uda plantele de apartament. Apa conține nutrienți pe care plantele le adoră.

– Când vreți să dezghețați o bucată de carne de la congelator, turnați oțet peste ea. Nu doar că va frăgezi carnea, ci și va grăbi dezghețarea.

– Substanţa din ceapă care provoacă lăcrimarea ochilor este situată în rădăcina cepei. Tăiaţi această parte într-o formă conică și îndepărtați rădăcina.

– Cafeaua se păstrează cel mai bine la frigider fie că este boabe, fie că este măcinată..

– Bicarbonatul de sodiu este un agent de curăţare extrem de eficient. Folosiţi-l împreună cu oţetul pentru a dezinfecta canalizarea şi a curăța chiuvetele.

– Aveți o aşchie invizibilă și enervantă în piele de la instrumentele de lemn din bucătărie? Atunci puneți o bucată de bandă adezivă pe zona respectivă, iar apoi trageţi-o pentru a elimina ”inamicul”.

– Dacă vă ardeți, puneți muștar pe zona afectată. Lăsați-l un timp și va ameliora durerea, dar va preveni și formarea bășicilor.

– Dacă aveți cratițe de aluminiu prin bucătărie și au devenit mate, fierbeți câteva coji de măr în ele. În afară de faptul că se vor lumina, vor parfuma și bucătăria.

– Dacă sarea se umezește, puneţi câteva boabe de orez în solniță pentru a absorbi excesul de umezeală.

– Păstraţi salata iceberg proaspătă dacă o ambalați într-un prosop curat, de hârtie și apoi o puneți în frigider într-o pungă sigilată.

– Dacă pâinea nu mai e proaspătă, puneți o țelină proaspătă, curățată, în pungă și închideți-o la gură. Aceasta îi redă pâinii gustul proaspăt și textura moale.

– Păstraţi întotdeauna o plantă de aloe vera în bucătărie. E nepreţuită atunci când vă tăiați sau vă ardeți la mână. Dacă rupeți doar o frunză, ”gelul” din interior va repara ”prejudiciul”.

– Atunci când pregătiți supe sau sosuri care au ieșit prea grase, adăugați un cub de gheață. Gheața va atrage grăsimea pe care o puteți apoi lua cu o lingură.

– Pentru a refolosi uleiul de gătit fără să se simtă tot ce a fost gătit anterior în acesta, adăugați în ulei un sfert dintr-o bucată de ghimbir. Ghimbirul va elimina orice aromă sau miros rămas.

– Dacă laptele este în pericol să se strice până când l-ați putea termina, atunci adăugați un vârf de cuțit de sare atunci când deschideți prima dată cutia. Laptele se va menține proaspăt mai mult timp.

– Apa care a fost fiartă și care este lăsată să se răcească, va îngheța mai repede decât apa de la robinet. Este bine de știut acest lucru când aveți o petrecere și aveți nevoie urgentă de gheață.

– Dacă două pahare de sticlă s-au lipit după o depozitare îndelungată, nu este imposibil să le dezlipiți. Puneți paharul din exterior în apă caldă, iar în cel interior puneți un cub de gheață. Sticla rece se contractă, iar cea caldă se dilată, procese care vor face ca  paharele să fie separate cu ușurință.

– Pentru a ajuta sertarele vechi din lemn să se deschidă şi să se închidă ușor, frecați șinele cu o lumânare.

– Un tampon de vată îmbibat în oțet alb și aplicat pe o vânătaie proaspătă, va reduce ”întunecimea” vânătăii şi o va face să dispară mai repede.

– Pentru a păstra salamul proaspăt pentru mai mult timp ungeţi partea tăiată cu puţin unt.

– Orezul rămâne  întreg şi alb  dacă se adaugă în apa de fiert o felie de lămâie.

– Supa nu va da în foc dacă veți unge pe interior  marginea vasului  cu puţin unt.

A consemnat:  Mihai Miron

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *