Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Fotoexpoziția ”Simboluri astrale în arhitectura maramureșeană”


biserici maramu2Asociația Internațională ”Euro Foto Art” organizează în parteneriat cu Muzeul Cetății și Clubul Fotografic ”Nufărul”Oradea o expoziție de fotografie inedită. De această dată pe simezele Muzeului vor fi instalate fotografiile de mari dimensiuni realizate de artistul fotograf Ilie Tudorel din Baia Mare.

Expoziția de fotografie intitulată „Simboluri astrale în arhitectura tradițională maramureșeană” este alcătuită dintr-o suită de simboluri descoperite și „decupate” din decorurile sculptate pe binecunoscutele porți și biserici de lemn din județul Maramureș și este un proiect itinerant al artistului fotograf Ilie Tudorel din Baia Mare care își propune să promoveze simbolistica fascinantă a artei lemnului din Maramureș, în România, dar și pe plan internațional.

biserici maramu3Expoziția amintită a fost vernisată până în prezent la Centrul Multimedia ”Planetariu” Baia Mare, Castelul ”Károlyi” din Carei (Județul satu Mare), Galeria Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Expoziția s-a bucurat si de un binemeritat succes în cadrul Conferinței Internaționale de Etnologie, organizată în anul 2015 la Baia Mare.

În cadrul expoziției, alături de imaginile surprinse, pe teren, în nordul Transilvaniei: Țara Codrului, Țara Chioarului, Țara Maramureșului, Țara Lăpușului și Țara Oașului vor fi expuse și cinci simboluri (replici) tridimensionale cioplite în lemn, de meșterul popular Nicu Pop din Plopiș, com. Șișești, județul Maramureș.

Artistul fotograf Ilie Tudorel este membru al Uniunii Artistilor Plastici (UAP) filiala Baia Mare si al Asociatiei Internationale „Euro Foto Art”. Este fondator și președinte al Foto Clubului din cadrul Asociatiei „Millennium” din Baia Mare. Începând din anul 2011 a desfășurat o intensă activitate în mediul on-line, unde a infiintat blog-ul de fotografie www.tudorphotoblog.blogspot.com ce are ca scop promovarea mesajului fotografic în actul de cultură și promovarea Maramuresului, Transilvaniei și României în lume. Fotografiile prezentate au o calitate deosebită (HD) și subiectele conțin un înalt nivel de informatie. Blog-ul de fotografie are peste 230 de albume foto și o activitate intensă, având în prezent peste 104.000 de accesări din toată lumea. biserici maramu4Tot din anul 2011 a înființat canalul video https://www.youtube.com/user/maramuresguide ce are ca scop promovarea zonei Maramureșului prin videoclip-uri. În prezent canalul video de pe youtube are peste 391.000 de vizualizări de pe întreagă planetă. Din anul 2013 și-a intensificat activitatea în domeniul artei fotografice. A susținut stagii de pregătire fotografică în domeniul fotografiei de arhitectură și în domeniul fotografiei de natură și peisaj la Academia Photo Romania. A participat la 3 tabere de creație în domeniul artei fotografice („Fotoetnografica” Editia a XII-a si Editia a XIII-a și tabara internațională „EuroPhotoCamp-2014”). Artistul fotograf expozant a participat cu lucrările sale în 58 de expoziții (19 personale și 39 de grup) în diverse Galerii și așezăminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria și Ucraina. Fotografiile sale au fost publicate în nenumărate albume de artă fotografică, în prezent lucrează la  o serie de proiectele personale de artă fotografică pe care le-a initiat.

Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 02 martie 2017, la ora 17, în prezenţa autorului, la care sunt invitaţi să participe toţi iubitorii artei fotografice din oraşul nostru şi nu numai.

biserici maramu5Publicul prezent la vernisaj va fi salutat de doamna Angela Lupșea, directoarea interimară a Muzeului Cetății și Orașului Oradea. Fotografiile expuse vor fi prezentate de criticul de artă dr. Ramona Novicov, iar expoziția va fi vernisată de artistul fotograf Ştefan Tóth (AFIAP), preşedintele Asociaţiei Internaționale „Euro Foto Art”.

Noua expoziţie organizată în parteneriat cu Muzeul Cetății și orașului Oradea poate fi vizitată până la sfârșitul lunii martie 2017, de marți până duminică între orele 09 – 17.

Asociaţia “Euro Foto Art”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *