Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Tablourile de mărgele ale Marianei Casian. La a 50-a ediție a Salonului de Iarnă al Medicilor


Salonul de Iarnă al Medicilor, ajuns la a 50-a ediție, s-a desfășurat în acest an astfel, fără însă a-i știrbi din prestanță, printre participați aflându-se și medicul stomatolog Mariana Casian, care a expus două dintre tablourile sale de mărgele.

În contextul pandemic actual, organizatorii clujeni ai Salonului de Iarnă al Medicilor au dorit să marcheze împlinirea a jumătate de veac a acestui eveniment. Vernisajul expoziției s-a desfășurat on-line, în schimb, tablourile au putut fi admirate la Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor (Cluj-Napoca). „Reunind lucrări de pictură, grafică, acuarelă, tehnică mixtă etc., expoziția este un dar sub formă artistică pe care cadrele medicale îl fac vizitatorilor. În acest an participă 21 de autori selectați de către curatorul expoziției dr. Radu-Andrei Moga într-un demers menit să atragă atenția asupra talentului și a nevoii de frumos pe care această nobilă breaslă le manifestă”, transmit organizatorii.

Printre cei 21 de participanți s-a aflat și medicul stomatolog orădean, Mariana Casian, care a mai participat și la edițiile precedente cu tablourile sale din mărgele. De această dată, artista orădeană a expus două tablouri. „Socotind că frumusețea este de protejat și de scos la lumină întru-cât natura continuă nestingherită să fie splendidă, am ales bujorul – despre care s-a făcut afirmația că se află între lucrurile frumoase imediat după rai. Când mărgelele oferă o floare, am iluzia că dăruiesc o fărâmă din sufletul meu, care se îndreaptă totdeauna ca semn de prețuire, de respect sau de afecțiune către cei ce o privesc. Bujorul ca expresie a sincerității este simbolul iubirii pure, a bunelor intenții, fapt pentru care am hotărât să-i ofer o oglindă. Realizarea din mărgele a frumosului bujor mi-a fost întărită de afirmația lui Leonardo da Vinci ,,În investițiile naturii nimic nu-i  lipsește și nimic nu-i de prisos”. A doua imagine – o cutremurare sufletească, o adiere de sentiment ce dorește să aibă un ecou imediat simțind bătăile inimii, celui iubitor de frumos, ce o descoperă”, ne-a precizat Mariana Casian.

Mariana Casian este absolventă a Facultății de Stomatologie din Cluj-Napoca, promoţia 1967. „La ceas de toamnă târzie”, așa cum mărturisește chiar artista, și-a găsit această pasiune, care i-a adus doar liniște și bucurie. Tablourile sale reprezentă parada a sute de mii de mărgele de sticlă cu dimensiuni între 1 şi 2 mm, fixate fiecare în parte prin lipire. Cantitatea enormă a mărgelelor aplicate, bob cu bob, prin lipire pe pânză, depășind numeric, în lucrările mari, pragul de 100.000 pe suprafața unui tablou. „Unicitatea lucrărilor constă în folosirea fiecărei mărgele în parte, mărgele din sticlă de 1 și 2 mm, în poziția și la locul potrivit, evitând astfel capcanele kitsch-ului și navigând în „ape limpezi”. Nu este broderie, nici așa zise goblen cu mărgele făcute după diagrame realizate la calculator. Nu se folosesc mărgele înșirate și nici bentițe prefabricate cu sticluțe în care strălucirea primează”, ne-a mărturisit Mariana Casian. Temele abordate de către Mariana Casian în realizarea tablourilor sunt diverse, de la reproduceri după artişti celebri, portrete, flori, precum şi peisaje.

„Am ales un zâmbet în mijlocul pandemiei care să injecteze optimism, un strop de empatie, oferit celor din jur. După atâtea restricții, incredibil câtă frustrare poți să strângi în tine și de fapt ajungi să fii conștient cât de frumoasă este normalitatea. Întotdeauna am trăit doar acum, nu ieri și nici mâine, deci am hotărât să nu uit să trăiesc azi, până ce azi nu trece. Și iată că a venit din nou momentul când frumosul, ca întotdeauna, unește, când prin cele expuse vorbim aceeași limbă, pentru a găsi valențe unificatoare. În condiţiile vitrege de azi, vernisajul s-a ținut, din păcate doar on-line dar imaginile expuse au fost, cu atât mai mult acum, izvoare de lumină pentru apropierea onestă și corectă dintre oameni. Regret că printre participanții la expoziție am fost singurul orădean. Să trăiești clipa, plină de lumina din ochii ei, precum și bucuria zâmbetului, am dorit să aibă un mic rol terapeutic, de încărcare cu energie pozitivă, extrem de importantă azi, pentru psihicul privitorilor”, a adăugat artistul orădean, Mariana Casian.

Cristina Liana PUȘCAȘ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *