Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Taina mărgelelor de sticlă, la Salonul de iarnă al medicilor 2019


Anul acesta Salonul de iarnă a medicilor a fost găzduit de Bastionul croitorilor din Cluj-Napoca, în perioada 3-15 decembrie. În cadrul spectacolului atrăgător de imagini, lumină și culoare, singura orădeancă participantă, care revine pe simeze cu lucrările sale, dr. Mariana Casian uimește și bucură sufletul privitorilor. 

Mariana Casian este absolventă a Facultății de Stomatologie din Cluj-Napoca, promoţia 1967. „La ceas de toamnă târzie”, așa cum mărturisește chiar artista, și-a găsit această pasiune, tablouri realizate din mărgele, care i-a adus doar liniște și bucurie. Tablourile sale nu sunt la prima ieșire în lume, artista orădeană a avut, în 2017, o expoziție de mare succes găzduită de Muzeul Orașului Oradea, apoi la Cluj-Napoca, când, tot în același an, a fost prezentă la Salonul Anual al Medicilor. Apoi, tot la Cluj-Napoca, la Centrul Cultural Urban Casino, din Parcul Central, a mai vernisat expoziției „Enigmele mărgelelor”.

Anul acesta, dr. Mariana Casian a fost prezentă cu alte trei lucrări la Salonul de iarnă a medicilor, maximum de tablouri admise. „Unicitatea lucrărilor constă în folosirea fiecărei mărgele în parte, mărgele din sticlă de 1 și 2 mm, în poziția și la locul potrivit, evitând astfel capcanele kitsch-ului și navigând în ,,ape limpezi”. Nu este broderie, nici așa zise goblene cu mărgele făcute după diagrame realizate la computer. Nu se folosesc mărgele înșirate și nici bentițe prefabricate cu sticluțe în care strălucirea primează. Fără atrocități asupra bunului gust, se doresc a fi unicate rupte din realitate, dar nu serie. Fiecare vede în jur ceea ce poartă în suflet și inimă și în plus, desigur, și de  unele particularități personale. Tablourile realizate se doresc o extensie a eu-lui, a trăirilor și gândurilor creatoarei. Frumosul se realizează doar îmbinând  sentimentul, emoția și cerebralitatea”, ne-a declarat Mariana Casian.  

Cele trei tablouri admise, maximum de tablouri admise unui participant, sunt „Bătrânul”, ,,Lumini și umbreʺ, iar a treia imagine este inspirată după o broșă.  „Creația este o oglindă în care fiecare vede ceea ce gândește, iar fiecare privitor imprimă tabloului propria perspectivă. „Creația mea reflectă cine sunt eu cu adevărat iar interpretarea ta reflectă cine ești tu cu adevărat”, a mai precizat Mariana Casian.

Cristina Liana Pușcaș  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *