Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

La Târgul de Paști Oradea, numărul producătorilor locali crește de 3 ori (la 40)


Ediția din acest an a evenimentului revine cu atmosfera și elementele extrem de apreciate de anul trecut astfel, mica grădină zoologică, atelierul de copii, parcul de jocuri tradiționale din lemn și decorurile spectaculoase sunt prezente și în ediția din acest an.

Sunt o serie de surprize, cea mai importantă este numărul aproape triplu de comercianți prezenți în Piața Unirii, dintre care 35% sunt producători tradiționali din județul Bihor, ateliere de încondeiat ouă cu meșteri din comuna Remetea, demonstrații de acrobații cu câini, întâlniri cu iepurașul de Paști, ateliere de vopsit ouă sau piese de teatru pentru copii. În plus, în fiecare luni, în piață sunt organizate tradiții de Paști din Județul Bihor. Astfel, luni 2 aprilie este prezentată tradiția de udat al fetelor, iar în data de 9 aprilie, Ansamblul Profesionist Crișana oferă un spectacol folcloric, cu momente specifice sărbătorilor pascale.

Atelierul de vopsit ouă, spectacolele de teatru pentru copii, jocurile tradiționale din lemn, prezentarea tradițiilor din Bihor cât și participarea unui număr de 4 producători din Țara Beiușului și Valea Ierului, sunt aportul partenerilor în organizarea Târgului de Paști Oradea 2018.  În acest an, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, am lansat concursul ouălor de Paști  gigant, claselor și grupelor din ciclurile; pregătitor (grădiniță), primar și gimnazial. Concursul invită toate clasele din aceste cicluri să construiască ouă gigant de Paști pe care să le aducă vineri 06 aprilie 2018, în Piața Unirii pentru a fi expuse și mai apoi premiate. Jurizarea acestora este făcută de  reprezentații presei locale, fiind acordate 3 premii, unul pentru fiecare ciclu. O clasă sau grupă poate înscrie doar un singur proiect în concurs. Premiul constă în bilete la expoziția Mașinăriile lui Leonardo Da Vinci, de la M.T.C. și la Grădina Zoologică din Oradea, pentru toată clasa sau grupa.

Cu sprijinul unei firme locale, piața este decorată cu arbori, arbuști plante și flori, pentru a fi prezentată simbolic primăvara. În mijlocul târgului vizitatorii se bucură de un spațiu de relaxare făcut din europaleți colorați și plini de flori și verdeață.

Târgul se deschide vineri, 30 martie, la ora 14, iar programul de funcționare este de marți până joi între 14-21 și la sfârșit de săptămână (vineri-luni), între orele 12 – 22.

Alte atracții interesante pe perioada târgului sunt orele de citit povești din atelierul meșterului de produse de lut, unde copii sunt invitați să-și încondeieze propriile ouă, ce-i drept din lut, și să asculte povești.

În cele două sâmbete ale târgului, teatrele de copii Arcadia și Liliput vor oferi copiilor spectacole de teatru de stradă, începând cu orele 12. În zilele de 2 si 9 aprilie, ansamblurile folclorice maghiar și român prezintă tradiții bihorene de Paști.

Colțul gurmanzilor aduce vizitatorilor bunătăți tradiționale de sezon, cât și standuri de tip street food cu paste italiene sau cașcaval topit sau sandwich-uri calde, unde pregătesc mâncăruri 6 bucătari talentați.

„Ne bucurăm că evenimentul a crescut în amploare și prezentare, față de cel de anul trecut și ne dorim ca acesta să intre în topul celor 3 târguri de Paști din România” susțin organizatorii evenimentului.

Participă 40 de producători și comercianți. Ca și anul trecut Consiliul Județean Bihor, prin Agenția de Management al Destinației Bihor este partenerul APTOR în organizarea evenimentului.

Biroul de presă al Primăriei Oradea; foto: Alina Dinu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *