Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Târgul Meşterilor Populari 2016, încântă prin creaţii originale


Cea de-a XXIII-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari de la Oradea şi-a încântat publicul cu voie bună şi creaţii tradiţionale originale.

Manifestarea a avut loc pe aleile umbroase ale Parcului Nicolae Bălcescu, învitându-i pe orădeni şi nu numai, la o plimbare în spaţiul tradiţional românesc. targ12 În cadrul „bazarului” cu iz oriental au fost expuse şi lucrări ale copiilor cu disabilităţi: Asociaţiile orădene „Down”, „Alsterdorf”, „Deficienţilor Locomotori” şi Centrul cu Profil Ocupaţional pentru Persoane cu Dizabilităţi „Willhelmina”.
Pentru a întreţine o atmosferă cât mai plăcută au fost invitaţi solişti vocali, instrumentişti şi ansambluri folclorice orădene dar şi din alte zone ale ţării.
Creţiile extraordinare a aproximativ 150 de meşteri invitaţi oferă culoare, păstrând cu sfinţenie tradiţia au adus în faţa publicului o varietate impresionantă şi un cuprins uriaş ale dimensiunii populare româneşti. Maeştrii au prezentat o serie de lucrări cu adevărat inspirate şi muncite cu multă migală şi dragoste: obiecte decorative din ceramică, lemn, metal, sticlă, papură, nuiele, o gamă largă de piese vestimentare folclorice, pictură naivă, pictură pe sticlă, podoabe confecţionate din mărgele şi lemn. targ13 Creatorii acestor capodopere au declarat că fiecare dintre ele au fost confecţionate manual, precum bijuteriile din mărgele. Nu sunt uşor de făcut, timpul dedicat lor este îndelungat. Modelele cele mai complicate necesită o atenţie mult mai mare. Pe când cele simple ţin de modul în care sunt combinate mărgelele. Maeşterii au declarat că astfel de culori nu sunt uşor de găsit, ele sunt aduse din alte ţări. targ16 Un stand care a suscitat interesul vizitatorilor este acela în care s-au expus opincuţe, tocmai de la Câmpeni (Alba), confecţionate din piele naturală, cusută şi împletită pentru a le conferi o formă şi un aspect potrivit. Munca depusă este îndelungată, necesită concentrare şi imaginaţie. Opincile servesc drept cel mai original cadou, într-o varietate de culori, precum bej, albastru, maro, galben, portocaliu, negru şi mov. În realitate opincile pe vremuri erau mai puţin colorate. targ14 Arta este apreciată şi cinstită de publicul orădean. Pictura naivă este executată pe pânză şi lemn, folosindu-se acuarele în ulei şi o tehnică dificilă, dar eficientă! Tablourile au devenit o tradiţie în familia Mihuţ. Pentru ca ele să arate exemplar, munceşte bunicul, în vârstă de 90 de ani, nepoata şi tatăl său. Picturile înfăţişează traiul pe care îl duc oamenii la ţară, într-o multitudine de cazuri şi etape ale vieţii. targ19 Publicul se plimba şi prin jurul obiectelor de lemn: butoiaşe pentru vin, veselă şi sculpturi. Târgul prezintă şi produse ale vecinilor unguri şi sârbi, precum dulciurile, preparatele culinare, obiectele decorative şi parfumate, măşti sau covoare. Doamnele s-au arătat interesate de standuri şi în acest an, în pofida vremii nefavorabile. Nici ploaia de vară cu tunete şi rafale calde de stropi cu bulbuci, nici norii ameninţăzori de peste coroana castanilor din parc nu i-a ţinut departe pe orădeni, de Târgul Meşterilor Populari, unul dintre tradiţionalele şi îndrăgitele evenimente desfăşurate la Oradea, cu care localnicii chiar se mândresc.

Alexandra Torjoc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *