Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Premiera ”Vă plac bananele tovarăși?”, la Teatrul Independent ”Studio Act”


Teatrul independent ”Studio Act” Oradea lansează noua premieră vineri 16 iunie la ora 20, spectacolul: ”Vă plac bananele tovarăși?”, realizat în coproducție cu un alt teatru independent din țară: Teatru 3G din Târgu Mureș.

Cea de-a doua producție a Centrului Multimedia Studio Act, realizată în parteneriat cu Teatru 3G din Târgu Mureș, este spectacolul VĂ PLAC BANANELE, TOVARĂȘI?, ce are la bază textul lui Székely Csaba „Vă plac bananele, tovarăși?”, adaptat de către autor sub forma unei monodrame. Piesa, o ascuțită satiră la adresa comunismului românesc, a câștigat Premiul regional pentru Europa la Concursul internațional de scenarii radiofonice BBC, în 2009. Acest text este montat pentru prima dată în limba română, iar textul în original (limba maghiară) s-a montat în Târgu Mureș. Textul a fost montat și în Finlanda.

Din distribuția spectacolului face parte actorul Alin Stanciu, care-l interpretează pe tânărul Robert, iar regia poartă semnătura lui Andi Gherghe, actor la rându-i și regizor, un nume care se remarcă pe scena teatrului independent românesc, care se află la prima colaborare cu Studio Act.

Andi Gherghe a regizat deja șase spectacole, dintre care menționăm producția MARO (bazată tot pe un text scris de Székely Csaba), care s-a bucurat mare succes, fiind prezentă la nenumărate festivaluri în țară.

„Vă plac bananele, tovarăși?” e o poveste simplă despre o viață mai puțin simplă. Suntem în România lui Ceaușescu, unde toată lumea se teme, e suspicioasă și rabdă de foame, mai puțin povestitorul, Robert. Tatăl lui fiind stăpân peste viață și moarte în orașul în care copilărește, Robert are de toate, chiar și banane. Această copilărie însă nu e tocmai lipsită de griji: mama sa plânge toată ziua, fratele mai mare încearcă să-l omoare tot timpul, iar singura fată pe care o place e „inamic” al regimului. Dar soarta comună a tuturor regimurilor e că se termină odată și vin altele în locul lor care vor face, poate, viața mai ușoară. Sau nu? În orice caz, un singur lucru fundamental nu se schimbă: banana. Toate celelalte da, inclusiv tatăl.

„Vă plac bananele, tovarăși?” este, în mare măsură povestea tatălui, genul de om care cade întotdeauna pe picioare, pentru că fiecare regim are nevoie de el.

Fiind excepțional de naiv și inocent, Robert înțelege foarte încet și doar pe jumătate ce se petrece în jurul lui. Nici nu poate fi altfel, întrucât înțelegerea completă ar fi foarte dureroasă.

Alin Stanciu, managerul trupei de teatru independent Studio Act

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *