Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Traficul de persoane începe cu promisiunea unei vieți mai bune!”


18 octombrie reprezintă ZIUA EUROPEANĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE”

„În fiecare zi, femei și fete, bărbații și băieții, cetățenii din UE și din afara UE, sunt exploatați de către traficanți fără scrupule pentru profit. La Ziua Anti-Trafic a UE ni se amintește gravitatea acestei crime grave, care are adesea legături puternice cu toate căile transfrontaliere de criminalitate organizată și de migrație ilegală. Este imperativ ca toate autoritățile și părțile interesate să-și întărească activitatea în domeniul prevenirii prin dezangajarea lanțului complex de trafic, reducerea cererii, urmărirea banilor și asigurarea unui acces mai bun la justiție pentru victime. (Declaratia dl-ui Dimitris Avramopoulos, Comisarul European pentru Migratie , Afaceri interne si Cetatenie.

Romania este tară de origine, tranzit și destinație pentru traficul de persoane. Este țară sursă pentru persoanele exploatate în Europa de vest, fiind pe primul loc, împreună cu Bulgaria la nivelul UE.

Fundatia People to People, împreună cu partenerul Agenția Națională Impotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea, și IPJ Bihor – Compartimentul de prevenire, Asociatia Abolishion, au desfășurat, în această săptămână o serie de activități preventive și de informare pentru categorii de persoane vulnerabile, precum și a posibililor lucrători în domeniul social. Experiența organizației noastre în domeniu ne-a dovedit ca oricine poate să devină victima a traficului de persoane, iar deviza “mie nu mi se poate întampla!” nu funcționează. Am dus astfel campaniile atât în mediul rural cât și urban, în comunități și la grupuri diferite precum: elevi de liceu- la Liceul teoretic Nicolae Jiga din Tinca, persoane de etnie roma- Scoala Privata din cartierul romilor Tinca, părinți, copii din centre de plasament etc. Ne-am întâlnit de asemenea cu studenții la profilul socio-uman din cadrul facultății de Științe Socio-Umane la Universitatea Oradea. Întâlnirea cu aceștia din urmă a avut un dublu scop – preventiv, pentru a nu devenii ei înșiși victime ale traficului și de informare ca și viitori specialiști în domeniul social, care pot contribui la reducerea acestui fenomen. Discutiile interactive au abordat aspecte privind cerșetoria forțată, obligarea la practicarea prostitutiei, exploatare prin muncă, pornografie online, racolarea prin intermediul rețelelor de socializare etc. Participanții au aflat de asemenea ca in anul 2016 in România au fost identificate 754 victime ale traficului de persoane, că instituțiole internaționale consideră că pentru fiecare victim identificată ramân cel puțin 10 neidentificate, ca 48 din persoanele exploatate au fost minori, că exploatarea sexuală este principal formă de exploatare, că traficul de persoane începe cu promisiunea unei vieți mai bune.

Informații pe care noi toți ar trebui să le cunoaștem, pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi noua! La intalnirile organizate au participat aproximativ 200 de persoane.

Informaţii suplimentare:

Fundația People to People, organizație neguvernamentală, este furnizor acreditat de servicii sociale pe domeniul asistenței supraviețuitorilor traficului de persoane. Serviciile oferite sunt servicii de asistență socială, asistență psihologică, sprijin educațional, asistență juridică, reintegrare socio-profesionala etc. Activitățiile de prevenire sunt axate pe trei componente: a) Activităţi de informare în vederea prevenirii retraficării; b) activități de informare, conștientizare si prevenire a traficului de persoane – pentru grupurile considerate cu risc precum si c ) activități de informare, cursuri pentru specialiști cu atribuții in domeniu/in contact cu victime ale traficului.

Traficul de persoane este un fenomen cu multe dimesiuni: este o încalcare gravă a drepturilor omului, un fenomen economic şi social cu consecinţe pentru întreaga regiune şi societate, un aspect al sănătăţii publice şi nu în ultimul rând un aspect penal, în care traficanţii şi nu victimele sunt infractorii. Traficul de fiinţe umane este o infracţiune gravă în care victimele sunt tratate ca bunuri şi vândute pentru obţinerea de profit. Din ce în ce mai mult, traficul de persoane este considerat a fi o afacere, de cele mai multe ori controlată de crima organizată, care încearcă să obţină maximum de profit din ceea ce ei consideră a fi “bunul” lor, principiul care le guvernează acţiunile fiind „low risk- high profit”.

Această zi a fost instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă. În egală măsură, rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu.

Pentru marcarea acestei zile, începând cu luna octombrie 2007, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane organizează, independent sau în colaborare cu partenerii săi guvernamentali şi neguvernamentali, campanii şi activităţi de prevenire la nivel naţional.

 

Andreea Pontos, Sef de serviciu la Fundația ”People to People” Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *