Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Cetățeni din Irak și Kosovo opriți la frontiera de vest


În cadrul unei acţiuni pentru combaterea migraţiei ilegale, poliţiştii de frontieră arădeni din cadrul Sectorul Poliţiei de Frontieră Turnu au depistat treisprezece cetăţeni din Irak, solicitanţi de azil în România, care au încercat să iasă ilegal din ţară.

În data de 14 septembrie 2017 în jurul orei 07.35, în cadrul unei acţiuni specifice pentru combaterea migraţiei ilegale, poliţiştii de frontieră din carul SPF Turnu au depistat treisprezece persoane, nouă de sex masculin, patru de sex feminin dintre care doi minori, care se deplasau pe jos, pe câmp, spre Ungaria.

Persoanele în cauză au fost reţinute la aproximativ 300 de metri interior faţă de linia de frontieră şi au fost conduse la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Turnu pentru cercetări.

Astfel, s-a stabilit că cei in cauză sunt cetăţeni din Irak, solicitanţi de azil în România, cu vârste cuprinse între  2 şi 31 de ani, care au declarat că intenţionau să ajungă într-un stat din Spaţiul Schenghen şi au recurs la această metodă pentru că nu posedau o viză valabilă. Au mai relatat că s-au deplasat cu autoturisme taxi până în localitatea Turnu, de unde şi-au continuat călătoria pe jos până în momentul reţinerii.

Poliţiştii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei persoanelor în cauză şi au întocmit actele de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.
Poliţiştii de frontieră arădeni au depistat doi bărbaţi din Kosovo care au încercat să iasă ilegal din ţară folosindu-se de documente de identitate bulgăreşti false.

În data de 15 septembrie 2017, la ora 1, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici, s-au prezentat pentru a ieşi din ţară, cu trenul Inter Regio care circulă pe relaţia Timișoara – Budapesta, două persoane de sex masculin, care la controlul de frontieră s-au legitimat cu două cărţi de identitate emise de autorităţile bulgare.

Cu ocazia verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că documentele prezentate sunt false, neîndeplinind condiţiile de formă şi de fond ale unui document autentic, motiv pentru care bărbaţii au fost conduşi la sediul poliţiei de frontieră, pentru cercetări.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că persoanele în cauză sunt Naymi B, în vârstă de 45 de ani şi Visar B, în vârstă de 37 de ani, ambii cetăţeni din Kosovo.

Faţă de cele constatate, bărbaţii au declarat că au obţinut documentele falsificate în Serbia, de la o persoană a cărei identitate nu o cunosc, contra sumei de 2000 euro şi au mai relatat faptul că doreau să ajungă în Elveţia, recurgând la această metodă pentru că nu posedau o viză valabilă.

Poliţiştii de frontieră au luat măsura întreruperii călătoriei celor doi şi au întocmit actele de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat şi fals privind identitatea, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Subcomisarul  Loredana Chifor, Purtător de cuvânt al ITPF Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *