Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Turism responsabil, tradiție și peisaje, de pe bicicletă, în Platoul Vașcău, ed. a II-a


Peste 120 de iubitori ai mersului pe bicicletă au participat la a II-a ediție a evenimentului ”Redescoperă Bihorul pe bicicletă, printre dealuri și doline” organizat în data de 19 August 2017,  în satul bihorean Colești.

Pe parcursul unei zile turiștii au putut să se bucure de peisajele naturale din Platoul Vașcău, de bunătățile localnicilor din satele Colești și Izbuc, toate completate de ospitalitatea monahilor de la Mănăstirea Izbuc.

Tradiție și peisaje, de pe bicicletă, în Platoul Vașcău

Înainte de a profita de frumoasa zi de vară turiștii au avut parte de prima surpriză oferită de organizatori. 20 dintre participanții ajunși la eveniment fie cu autocarele sau pe cont propriu, au câștigat în urma unei tombole organizate de Norbert Banto, directorul Agenției de Management al Destinației Bihor, câte un tricou inscripționat în limba engleză cu sloganul ”Discover Bihor”.
Startul s-a dat în satul Colești din curtea Asociației pentru Dezvoltare Comunitară ”Codru Moma”. Cei peste 120 de participanți, după ce au vizitat Centrul de colectare şi procesare legume-fructe recent inaugurat, au avut ocazia să deguste siropuri și pateuri naturale și-au încălecat bicicletele și au pornit în razele soarelui spre Mănăstirea Izbuc.

Doline și peșteri în aria protejată a Platoului Vașcău

Primul loc de popas a fost Platoul Vașcău. Agenția de Management al Destinației Bihor i-a ghidat pe vizitatori la portalul Peșterii Câmpeneasa situată în Platoul Vașcău. Prezentarea ariei protejate aflate în custodia Consiliului Județean Bihor a fost susținută de Răzvan Dumbravă – manager de proiect al AMD Bihor. Acesta le-a spus turiștilor despre dimensiunile peșterii, despre sistemul carstic din zonă și le-a oferit informații legate de preocupările localnicilor din arealul vizitat.

Turism responsabil printre doline

Adulții și copii prezenți au aflat că dolina este o formă de relief carstic cu aspect de pâlnie și că aceasta se formează prin dizolvarea la suprafață a unor roci solubile. În plus aceștia au fost sfătuiți să aibă grijă de mediul înconjurător, să nu distrugă flora, să nu arunce flacoane și pungi de plastic la voia întâmplării, deoarece acestea sunt aduse de vânt și apa în peșteri, iar evacuarea lor de acolo este foarte dificilă. Turiștii au fost îndemnați să bage ambalajele în rucsac și să le arunce doar în locuri de colectare a deșeurilor. După o scurtă lecție despre ceea ce înseamnă turism responsabil, susținută sub portalul peșterii de Cosmin Dumiter, ranger în cadrul agenției  cei mai curajoși însoțiți de organizatori s-au aventurat și au coborât până la primul balcon situate deasupra întrării în peșteră unde și-au făcut poze.

Plăcinte servite-n poartă

Al doilea popas a fost o altă surpiză. O familie de gospodari din Izbuc i-a întâmpinat pe turiști cu plăcinte tradiționale, slănină de casă, brânză proaspătă, legume din grădină, siropuri din plante și fructe, pălincă și apă rece de fântână. Omenia localnicilor a fost completată de o demonstrație în meșteșugul cioplitului în piatră susținută de pietrarul Florian Cep din Izbuc , moment apreciat de copii și adulții prezenți.

Pantele șerpuitoare care traversează satele Izbuc și Călugări au fost o provocare pentru mulți dintre participanți. Cei mai antrenați au urcat în șa, alții pasionați de peisaje au preferat să mai facă câte o poză, sau să mai stea de vorbă cu localnicii.

Odihnă și ospitalitate

Sosirea și repausul de la Mănăstirea Izbuc a prins bine tuturor.

După o primire călduroasă a tânărului părinte Antonie, turiștii au pornit într-un tur al lăcașului monahal. Documentele mărturisesc că încă din secolul al XI-lea au existat călugări care au vieţuit în acest loc. Actuala mănăstire a fost construită între 1928 şi 1930, iar în prezent adăposteşte peste 30 de monahi. Biserica de lemn, paraclisul de iarnă – construit din piatră, înainte de 1989 de părintele Iorest starețul mănăstirii din acea vreme, biserica nouă au făcut o primă dezvăluire a continuității și dârzeniei celor care au avut și au grijă de Mănăstirea de la Izbuc.

Cel mai vechi lăcaş de rugăciune din Bihor, este cunoscut, în primul rând, pentru izvorul unic în Europa. Se spune că apa care ţâşneşte dintre pietre, are puteri miraculoase. Potrivit legendei, izvorul tămăduitor a devenit cunoscut după ce un copil orb care se plimba în zonă, i-a auzit susurul şi s-a oprit să se spele. După ce şi-a atins ochii cu apă, băiatul a început să vadă.

Încărcați cu istoria locului monahal, călătorii au fost invitați la sandviciuri și cozonac pregătite în bucătăria mănăstirii. La plecare, turiștii au primit pliante cu istoricul locului și invitația de a mai trece pe la mănăstire.

Aventură, spectacol și degustări de mâncare tradițională

Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu o porție de mâncare gătită la ceaun după o rețetă mai rar întâlnit: carne de berbec și porc mangalița legume și înmiresmate cu mirodenii, atât locale cât și importate, însă alese cu grijă de Kim Rueda, bucătar catalan și servite cu eleganță de către George Hoțopan.

Nu a lipsit nici muzica ambientală susținută în acorduri de muzica folk de artistul ”Jetu-i Jet”, care a reușit să-i țină treji până seara târziu, pe cei care au înnoptat la Colești.

Evenimentul a fost organizat de Agenția de Management al Destinației Bihor, Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Codru Moma în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor și firma Bellotto.

Text: Gabriel Bonaciu, Consultant în management și turism al AMD Bihor; Foto: Vasile Gheorghe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *