Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Turismul medical bihorean în proiect integrat, util pentru un turism de calitate


Odată cu lansarea curselor aeriene externe, conducerea Consiliului Județean Bihor consideră importantă atât menținerea acestora, însă nu ca un scop în sine, cât mai degrabă se urmărește dezvoltarea lor pentru a fi un instrument util pentru un turism bihorean intrat într-o nouă fază. Aceasta din urmă înseamnă că extinderea ofertelor turistice trebuie să coopteze un nou sector, încă insuficient practicat în România, turismul medical fiind acea ramură de nișă pe care se poate miza, însă numai printr-o abordare și implementare integrată.

La inițiativa conducătorului insitutției, Pásztor Sándor, de la sfârșitul lunii martie s-au desfășurat o serie de întâlniri de lucru sub coordonarea Cabinetului Președintelui cu delegați ai asociațiilor reprezentative a sferei medicale din Bihor, ai policlinicilor și a Facultății de Geografie și Turism din cadrul Universității din Oradea.

Conducătorii instituțiilor și asociațiilor implicate până în această etapă, au apreciat că turismul medical în formă organizată și coordonată ar putea reprezenta o nișă importantă în dezvoltarea turismului bihorean și a multor servicii conexe ale acesteia. Au fost evidențiate că, deși în ultimii ani au existat inițiative individuale ale cabinetelor private sau ale cetățenilor străini de a apela la servicii medicale din județul nostru în perioadă de vacanță, a lipsit o abordare integrată a unui astfel de proiect în care să fie cooptați mai mulți factori de decizie de la nivelul administrației publice și sferei private.

Din cele trei întâlniri de lucru organizate până la această dată s-a remarcat că cele mai importante domenii unde ar fi indicat începerea proiectului sunt stomatologia, imagistica, gastroscopia, chirurgia plastică și desigur fiziokinetoterapia, la acestea existând atât echipament de performanță, cât și calitatea profesională a specialiștilor este una remarcabilă, fiind totodată evidente cereri pentru astfel de servicii. În multe dintre cazuri, complementaritatea serviciilor nu trebuie să fie doar între un cabinet medical și factorii implicați în promovarea turistică la modul direct, proiectul integrat având rolul să analizeze și situația când interferența serviciilor rămâne în mare măsură în domeniul medical, de exemplu în cazul unei operații urmate de recuperare.

Pentru a beneficia de tratamente de calitate, atât faza de operații și recuperare, cât și partea de cazare și alimentație specifică trebuie să se fie la standarde ridicate, doar astfel existând șansa ca proiectul să fie un succes. Dintre grupurile-țintă enunțate până acum se evidențiează cetățenii români plecați la lucru în străinătate, și care deseori odată cu perioadele de vacanță își organizau anumite analize ori tratamente, dar vor putea fi luate în calcul și diverse grupuri din Anglia, Germania sau Italia, aceștia din urmă fiind potențiali clienți ai turismului bihorean doar odată cu lansarea curselor.

Dintre cele mai mari provocări enunțate sunt recunoașterea certificatelor medicale emise și în țările Uniunii și state non-U.E. unde activează acești pacienți, decontarea cheltuielilor de către firmele de asigurări europene, până la existanța unor medici cunoscători ai limbilor engleze sau germane, și nu în ultimnul rând redactarea unei liste cu traducători autorizați ai căror servicii sunt de calitate într-un domeniu atât de aparte ca cel medical.     

În perioda următoare, concomitent cu organizarea altor întâlniri de lucru, se va demara și inventarierea serviciilor medicale oferite de entități din județul Bihor. Se va elabora un proiect al unui regulament-cadru ce redactează modalitatea de cooptare a diferitelor unități ai sferei medicale, conceptul și costurile promovării în străinătate, obiectivul fiind apariția în următoarele târguri de turism internațional cu o rubrică aparte a turismului medical bihorean.

Precizăm faptul că pe parcursul lunii mai 2017 vor fi lansate invitații și altor spitale, cabinete medicale ori asociații profesionale, Consiliul Județean Bihor fiind deschisă la cooptarea oricărui medic, specialist în recuperare ori ramuri profesionale ce dorește să se implice transparent și cu consecvență acestui proiect  Totodată, intenționăm ca toate aceste subiecte să fie dezbătute în cadrul unei conferințe, în prima jumătate a lunii Iunie 2017.

Adrian Simon, Consilierul Cabinetului  Președintelui C.J. Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *