Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Un singur neam, o singură credință românească


Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Primăria Municipiului Oradea, filiala Bihor a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Asociația Națională a Cavalerilor de Clio și Asociația Pro Basarabia si Bucovina organizează marți, 27 martie 2018, ora 17, la Complexul Cultural al Muzeului Orașului Oradea, vernisarea expoziției „Un sigur neam, o singură credință românească”.

În cadrul expoziției sunt expuse 90 de icoane realizate în intervalul secolelor XVII-XIX din colecția Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova și din colecția particulară a domnului Petru Costin.

Colonelul Petru Costin este economist, angajat al Serviciului Vamal al Republicii Moldova și membru fondator al Clubului colecţionarilor din Republica Moldova şi unicul colecţionar dintre Prut şi Nistru membru al Consiliului Internaţional al Muzeelor.

S-a născut în 18 mai 1958 – de Ziua internaţională a muzeelor, dar cu 20 de ani înainte de instituirea acestei zile – la Selişte, Călăraşi, în Basarabia.

O bună parte dintre icoanele expuse au fost recuperate de la contrabandişti. Majoritatea pieselor sunt create de meşteri populari. După cum preciza autorul, ele „au fost făcute de ţărani pentru ţărani. În faţa acestor icoane ţăranul îşi deschidea sufletul. Au mai fost expuse în Rusia, Bulgaria, Ungaria și Polonia. În România au fost expuse la Muzeul Tăranului Român și la Bârlad. Colecţia este dedicată memoriei părinţilor mei. Au fost creştini. Mama cânta în corul bisericii, iar tatăl meu a fost ctitorul“

Expoziția de icoane este deja a treia inițiată de d-l. Petre Costin în cadrul Muzeului Orașului Oradea – complex cultural. Celelalte au fost dedicate unei colecții de arme și unelte medievale, precum și unei colcții de drapele istorice..

Deschiderea evenimentului va fi punctat de momente muzicale susținute de Alexandrina Chelu, Mihai Carțiș și Petrică Popa.

Orădenii sunt așteptați să sărbătorească acest moment aniversar, care deschide Anul Marii Uniri.

Cristina Pușcaș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *