Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Viața fără ambrozie, un vis pe cale de îndeplinire


În Camera Deputaților, care este cameră decizională, a fost adoptată cu o singură abținere “Legea de combatere a ambroziei”, după ce la sfârșitul lunii octombrie 2017, aceeasi lege a trecut și de Senat în unanimitate.

Anticipăm că adoptarea acestei legi va duce la reducerea patologiei alergologice din cauza polenului plantei ambrozia, la creşterea capacităţii de muncă a populaţiei active, la scăderea costurilor cu decontarea concediilor medicale şi la îmbunătăţirea aspectului terenurilor virane necultivate.

Legea are în primul rând o componentă de prevenție, pentru că multă lume nu cunoaște planta și nu se poate deci feri de ea. Atribuțiile în acest sens le are Ministerul Mediului, împreună cu Ministerul  sănătății si al agriculturii, care  sunt obligate să desfăşoare anual campanii de informare şi conştientizare împreună cu partenerii locali, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea acestei plante.

Legea prevede că proprietarii sau deţinătorii de terenuri  vor desfăşura periodic lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare şi alte lucrări specifice în scopul distrugerii buruienii şi prevenirii răspândirii acesteia. Cei care nu îndeplinesc această obligație vor primi un avertisment scris care va conține un termen de conformare, care dacă nu e respectat, va fi urmat de sancțiune. Amenzile sunt de la  750 lei la 5000 lei pentru persoane fizice şi de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoane juridice.

Verificarea, constatarea şi sesizarea nerespectării de către deţinătorii de teren a dispoziţiilor legale se face de către o comisie mixta formata din specialişti din Comisariatele judeţene ale Gărzii naţionale de Mediu, Directiile pentru agricultură județene, Directiile judetene de sănătate publică şi reprezentanți ai autorității publice locale.

Îmi exprim speranța ca ministerele avizate să elaboreze în cel mai scurt timp normele metodologice, astfel încât legea să fie pe deplin funcțională la debutul sezonului din această vară şi voi trimite şi eu câteva sugestii cu privire la conținutul normelor, bazate pe propunerile venite în ultima vreme de la specialişti. Sper de asemenea ca toți proprietarii de teren pe care creşte ambrozie să înțeleagă cât e de important să o stârpească, chiar dacă acest lucru presupune  nişte costuri. Sănătatea lor şi a celor din jur, merită acest efort.

Ambrozia  este o buruiană invazivă  care crește pe marginea drumurilor, pe ogoare, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri, ruini și locuri lăsate în paragina. Înflorește în august-septembrie. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, dermatită de contact, în special la sfârșitul verii – începutul toamnei. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani. Ambrozia este cea mai alergenică plantă din România și unii ajung chiar la urgențe din cauza ei. Specialiştii spun că, mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la acest gen de polen vor ajunge alergice.

Prin adoptarea acestei legi, România ajunge în rândul majorității țărilor europene care au o lege specifică pentru stârpirea ambroziei și luptă de mai mulți ani pentru combaterea acestei plante dăunătoare sănătății.

Florica Cherecheș, Deputat PNL de Bihor

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *