Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Reabilitarea Pieței Ferdinand, prezentată de viceprimarul Mircea Mălan


Reabilitarea Pieței Ferdinand, este un proiect ai cărui indicatori tehnico-economici au fost aprobați în ședința de Consiliu Local.

”Fiind un proiect important pentru orașul nostru, am considerat util să prezentăm această ultimă variantă la care s-a ajuns. Este un proiect pe care îl vom depune pentru finanțare europeană în cadrul Programului Operațional Regional 2014 -2020, program în care contribuția municipiului Oradea la cheltuielile eligibile este de 2%. Valoarea totală estimată a proiectului este de 20,8 milioane de lei, din care 17,6 milioane sunt cheltuieli eligibile, restul de 3,2 milioane de lei fiind cheltuieli neeligibile. Ne dorim ca la finalul acestui proiect Piața Ferdinand să devină un spațiu public de calitate, mai atractiv pentru orădeni și pentru turiști. Totodată, urmărim să îmbunătățim mobilitatea urbană în zonă, prin anumite aspecte care țin de circulația rutieră, pietonală și cu bicicleta. Ne dorim să punem în valoare clădirile importane care sunt în această zonă, dar și să încurajăm activitățile specifice piețelor publice”, a spus viceprimarul Mircea Mălan în deschiderea conferinței.

Studiul de fezabilitate al proiectului a fost finalizat de arhitectul Emodi Tamas.

Viceprimarul Mircea Mălan a vorbit despre schimbările care se vor face în zonă, despre intervențiile care vor urma, precizând că circulația va fi reconfigurată într-o măsură semnificativă. Astfel, strada Madach Imre nu va mai fi circulabilă rutier, în schimb strada Patrioților va deveni stradă cu sens dublu. Pe strada Moscovei se va putea de asemenea circula pe ambele sensuri, fiind amenajată şi o pistă pentru biciclete. În spatele teatrului nu se va mai circula rutier, accesul fiind permis doar vehiculelor cu recuzita necesară teatrului.

De asemenea,  toate locurile de parcare existente azi în Piața Ferdinand vor fi anulate, fiind amenajate doar câteva locuri pentru taxi, dar fără posibilitatea ca acestea să staționeze acolo.

Totodată, arborii de Tisa din Piața Ferdinand vor fi relocaţi în Parcul 1 Decembrie.

Așadar o bună parte din Piața Ferdinand va deveni exclusiv pietonală, statuile Reginei Maria și cea a lui Szigligeti Ede fiind mult mai bine puse în valoare. Suprafețele pietonale și trotuarele aferente căilor rutiere se vor lărgi, piaţeta oferind o mai bună vizibilitate pentru clădirile din jur.

În spatele teatrului, spațiul a fost astfel gândit încât să poată fi folosit pentru desfășurarea spectacolelor în aer liber. Arhitectul Emodi Tamas a insistat pentru a păstra elementele specifice anilor 1960 din fața fostei Case de Modă.

În final, viceprimarul Mircea Mălan a precizat că proiectul de reabilitare a Pieței Ferdinand va cuprinde și reabilitarea tuturor rețelelor, iar postul TRAFO din spatele teatrului va fi amenajat în subteran.

Începând de azi, orădenii au posibilitatea să vadă în Piața Ferdinand planșele care ilustrează proiectul de reabilitare a acesteia.

Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *