Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Ziceri despre vin…


Cu gândul la minunata licoare, să ne amintim și de vreo două-trei strofe din Rubaiyatele celebrului matematician și filozof arab, OMAR KHAYYAM (1040 – 1123):
…Bea vin căci el dă minții supremă strălucire,
Credințelor  – lumină și inimii – uimire.
De-ar fi băut și dracul un strop, s-ar fi-nclinat
C-o mie de mătănii la tot adamul beat…

…Pe cei ce beau se spune că Ceru-o să-i condamne.
Cât adevăr e-n asta, eu n-aș putea să știu.
Dar dacă băutorii și-ndrăgostiții Doamne,
Vor merge-n iad, desigur că raiul e pustiu…

…Nu mă certați! Lăsați-mi pe masă vinul bun!
Căci ascultați: atunci când beau, aud ce spun
Narcișii, trandafirii și-aprinsele lalele;
Aud chiar și cuvântul nespus al dragei mele…

„TINEREȚEA ESTE O BETIE FĂRĂ VIN ȘI BATRÂNEȚEA ESTE UN VIN FĂRĂ BEȚIE” – PROVERB GERMAN

EPOPEEA VINULUI

O definitie simpla a vinului este următoarea: un suc obtinut  din
fermentare completa sau partiala a strugurilor proaspeti sau a mustului;
o formula complexa care contine apa, compusi aromatici, acizi si alcool.
Vinul este o băutură cu o vechime considerabilă, astfel că,
dacă ai vrea să îi afli istoria, ţi-ar trebui mai mult de câteva
luni de studiu.
Cea mai veche licoare înrudita cu vinul dateaza din China, de acum
9 000 de ani (orez fermentat cu miere). Însa traditia prepararii
vinului asa cum îl stim noi a început abia cu 2 000 de ani mai
târziu, în vestul Asiei. Astazi, vinul este unul dintre cele mai
populare si consumate produse.
Vinul este una dintre cele mai elegante bauturi, impresionând prin
textura, aroma, miros, gust, autenticitate si prin valorile nutritionale
(un litru de vin poate oferi circa 600-700 calorii pentru energie).
Vinul este de mai multe feluri, fiind clasificat în functie de
conditiile naturale, de sortimente si soiurile de vita de vie sau a
tehnologiei prin care se prepara:
1. VINUL NATURAL (nu se folosesc adaosuri),
2. VINUL SPECIAL (se adauga esente aromante, zahar etc.),
3. VINUL DE CONSUM CURENT (comercializat fara specificatia  podgoriei),
4. VINUL DE CALITATE SUPERIOARA (oferita de soiurile superioare),
5. VINUL SEC (fara zahar fermentabil),
6. DEMISEC (zahar în proportie de pâna la 40 grame/ litru),
7. DULCE (mai mult de 40 grame de zahar),
8. AROMATIZAT (vermut, vin pelin, vinuri medicinale sau aperitive),
9.  VINUL SPUMOS, cunoscut ca sampanie.

20 DE CURIOZITATI DESPRE VIN

1. Cele mai populare regiuni viticole sunt zonele din Italia, Franta si
Spania si România.

2. Mirosurile vinurilor tinere se numesc arome, iar ale celor mature,
care ofera un iz mai întepator, se numesc buchete.

3. Multe cercetari au demonstrat ca vinul, în special cel roșu,
consumat moderat, dar regulat, poate reduce riscul bolilor de inima.

4. Cea mai veche sticla de vin din lume este într-un muzeu – dateaza
din anul 325 e.n. si a fost gasita în Germania.

5. Nu toate vinurile devin mai bune o data cu trecerea timpului. De
altfel, majoritatea nu are potential sa se îmbunatateasca.
În mod normal, vinul ar trebui consumat în maximum doi ani.

6. În 2003, Richard Juhlin câstiga o competitie de recunoastere a
vinurilor, reusind sa identifice 43 din 50 de tipuri. În comparatie,
persoana de pe locul doi a recunoscut doar 4.

7. China ca tara, ocupa primul loc la consumul de vin (1,9 litri pentru
fiecare locuitor);  câstiga însa datorita numarului populatiei, pentru
că, în Vatican, consumul de vin rosu pe cap de locuitor este de 74 de
litri anual.

8. Stabilirea procedurilor de utilizare a vinului apartin calugarilor
din Evul Mediu. Acestia îl foloseau când apa nu mai era potabila,
licoarea fiind buna la distrugerea bacteriilor.

9. Exista oameni carora le este frica de vin. Aceasta temere se numeste
oenofobie.

10. În Roma antica, musafirii ciocneau paharele cu vin cu gazdele lor,
astfel ca stropii continutului ajungeau în paharul celuilalt. Se
asigurau astfel ca bautura nu a fost otravita. De aici traditia de a
ciocni paharele.

11. Consumul a doua pahare de vin echivaleaza cu privarea organismului
de somn timp de 17 ore.

12. Un vin racit este mai putin dulce.

13. Cea mai mare colectie din lume de vin de calitate se afla într-o
pivinita din Milestii Mici, Republica Moldova, unde sunt depozitate
peste 1,5 milioane de sticle de vin.

14. În lume exista aproximativ 10 000 de soiuri diferite de struguri
de vin, dar cel mai cultivat este soiul Chardonnay.

15. Sticlele de vin cu dop din pluta nu se depoziteaza niciodata
vertical, ci orizontal, pentru a mentine dopul umed, astfel încât sa
nu se usuce si sa ramâna aer în sticla.

16. Femeilor din antichitate le era interzis sa bea vin. Daca erau
prinse, sotilor le era permis sa divorteze sau sa le pedepseasca.

17. Expresia latina „in vino veritas” îi este atribuita lui Alceu, un
poet grec; aparent, în vremurile sale, cei care erau suspecti de
diverse ilegalitati erau fortati sa bea cantitati mari de vin puternic,
pentru a se obtine adevarul de la ei.

18. Portugalia produce proape 50% din dopurile de pluta sunt folosite
pentru sigilarea sticlelor de vin.

19. Cu cât este mai vechi, vinul alb se închide la culoare, iar vinul
rosu capata o culoare mai deschisa.

20. Cuvântul „vin” este mentionat în Biblie de 521 de ori.

A consemnat: Traian Trica, Cluj Napoca 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *