Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Zilele culturii maghiare, ediția I, la Oradea


Comunitatea maghiarilor din Oradea este cu siguranță cea mai numeroasă minoritate locală, având o contribuție importantă asupra istoriei orașului și fiind și o comunitate caracterizată de un sentiment puternic al responsabilității civice și de o prezență activă în viața acestui oraș.

Fiind la prima ediție, evenimentul Zilele Culturii Maghiare se înscrie în seria de evenimente dedicate comunităților locale și este dedicat întregii comunități orădene, scopul fiind cel de a prezenta valorile și specificul celei mai importante comunități din Oradea, cea maghiară. Acest sfârșit de săptămână aduce la Oradea Zilele Culturii Maghiare, 15-17 septembrie, la Cetatea Oradea, un eveniment dedicat specificului  și tradițiilor culturii maghiare.

Organizat în Cetatea din Oradea, evenimentul propune vizitatorilor o serie de activități specifice culturii și comunității maghiare, precum și concerte cu unii dintre cei mai importanți artiști din Ungaria: Csobot Adel, András Kállay-Saunders, Vastag Csaba. Pe lângă muzica bună, evenimentul propune vizitatorilor momente de folclor autentic maghiar prezentat de Ansamblul Heit Lorand and Band din Letavertes, județul Hajdu-Bihar, care va fi prezent pe scena evenimentului vineri, de la ora 18,30. Același ansamblu va prezenta sâmbătă, de la ora 12 la 16 un moment cu povești pentru copii, Poveştile Rozka – poveşti pe doua roti, iar duminică, începând cu ora 11, va prezenta spectacolul de poveste Regele vioi – în faţa scenei/pe scenă și o scurtă repriză de cursuri de dansuri populare maghiare, începând cu ora 12.

Evenimentul va găzdui și o competiție sportivă: Concurs de tras cu arcul tradițional Cupa Ordas, organizată de către Lupii din Pustă, găzduiți de Cetatea Oradea. Un număr de aproximativ 20 de meșteri populari și producători locali vor fi prezenți la eveniment și vor aduce în fața vizitatorilor cele mai bune produse și cele mai interesante meșteșuguri din această zonă.

Evenimentul va duce la Oradea unul din personajele iubite din televiziunea din Ungaria, Berenyi Miklos din serialul Barátok Közt, care va avea sâmbătă și duminică o serie de momente de comedie alături de publicul de la eveniment. În corpul J cei mici sunt așteptați sâmbătă și duminică, de la ora 10 – 17, pentru a se bucura de desene animate populare ungurești.

Evenimentul va susține anul acesta și o acțiune de caritate, pe care Călugărul Böjte Csaba, unul dintre cei mai respectaţi membri ai comunității maghiare din România și Ungaria, o realizează. Fundația Sfântul Francisc, pe care o conduce, realizează de peste 20 de ani o muncă importantă pentru comunitatea locală, susținând copii orfani sau cu probleme sociale. Fundația se îngrijește în România de peste 2.300 de copii  în 84 de case. La Oradea, fundația păstorește de 5 ani în casa Sf. Angela, în care sunt îngrijiți 12 copii, iar în județ 100 de copii la Salonta şi alţi 50 de copii la Săcuieni și Galoș Petreu. Activitatea acestei fundații este una care merită atenția și sprijinul orădenilor și al comunității locale. În calitate de organizatori, vom sprijini aceste eforturi printr-o campanie de strângere de fonduri, pe care o vom găzdui în cadrul evenimentului. Invităm pe această cale toți orădenii să sprijine activitatea fundației și eforturile Călugărului Böjte Csaba prin donații, care vor putea fi făcute într-o urnă transparentă, amplasată în curtea Cetății.

ACTIVITĂȚI ȘI DISTRACȚIE

Evenimentul va pune la dispoziția vizitatorilor o gamă largă de produse tradiționale maghiare, de la produse artizanale până la mâncăruri specifice, cum ar fi Cel mai bun Lecso din zonă, gătit special de un bucătar maghiar venit din Ungaria.

De asemenea, cei prezenți vor putea asculta muzică tradițională, dar şi muzică pe stil nou, cu artişti precum Csobot Adél, András Kállay-Saunders, Vastag Csaba sau o întâlnire cu vedeta de televiziune Berényi Miklós din serialul Barátok Közt. Nici cei mici nu au fost uitaţi, zilnic vom avea proiecții de desene animate ungureşti sau ateliere pentru copii, pictură pe faţă şi multe alte surprize.

AMENAJARE

Evenimentul se desfăşoară în partea din faţă a curţii principale Cetatea Oradea, unde se vor găsi standurile pentru artizani şi producători, zona de food, scena și zona de relaxare.

Organizat de Primăria Municipiului Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), în parteneriat cu Administraţia Cetăţii Oradea, evenimentul va prezenta timp de 3 zile cele mai importante elemente ale culturii maghiare.

Program:

Zilnic

10 – 20  Târg de artizani — curtea interioară

10 – 20  Târg produse tradiționale din Valea Ierului — curtea interioară

10 – 20  Târg de carte — curtea interioară

10 – 20  Airsoft și Tir cu arc tradițional – Deus Vult — corpul M

12 – 16  Proiecții de desene animate populare ungurești — corpul J

11 – 12  Ghidaj în limba maghiară — Muzeul Cetății

15 – 18  Intâlnire cu Berényi Miklós din serialul Barátok Közt — scenă

16 – 17  Ghidaj în limba maghiară — Muzeul Cetății

Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *