Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Zilele Revistei „Familia” la ediţia a XXVI-a


Cea de-a  XXVI -a ediție a Zilelor Revistei „Familia” (26-28 mai)  s-a desfășurat sub auspicii sărbătorești: 150 de ani de la debutul  tânărului Mihai Eminovici, marele Eminescu de mai târziu, cu poezia  ”De-aș avea ”, în coloanele revistei lui Iosif Vulcan, ”Familia ” ce apărea atunci la Pesta. O poezie, mai mult descriptivă, poezia unui adolescent, care  nu trăda  nici pe departe, poetul de  geniu,de la maturitate. Dar, iată că intuiția  lui Iosif Vulcan nu s-a înșelat. El deschidea,cu căldură, paginile Foii sale unei promisiuni lirice , ce avea să confirme.

După cum avea să confirme, peste ani, ilustrul critic literar și poet Gheorghe  Grigurcu. Cu o activitate neîntreruptă de 51de ani, în calitate de angajat al revistei orădene, apoi  de colaborator  înscriind un record  neegalat, până la el. Redacția  revistei  i-a dedicat un întreg număr și l-a sărbătorit, în acest cadru festiv, pentru împlinirea a 80 de ani de viață. În prezența unui public numeros, în sala  festivă ” Florica Ungur ” a Casei Municipale de Cultură. În prezența  a zeci de scriitori, critici și poeți veniți din întreaga țară, dar și a unor personalități marcante ale literaturii române.: Nicolae Manolescu, Președintele Uniunii Scriitorilor din România, Gabriel Ghifu, Mircea Mihăieș, Cassian Maria Spiridon, Aurel Maria Baros, Horia Gârbea, Adrian Popescu.

Revista a invitat tineri debutanți întru ale poeziei, inițiind chiar un maraton al debutanților, încheiat cu acordarea de premii, constând în diplome și bani. Iar în cadrul colocviului ” Ofensiva debutanților, semn al înnoirii”, tinerii poeți sosiți la eveniment, din cele mai importante orașe ale țării, au încercat, împreună cu criticul Nicolae  Manolescu, să identifice direcțiile în care se îndreaptă literatura de azi. Și tot în Sala Mare a Primăriei Oradea a avut loc, în după amiaza celei de a doua zile a festivităților, lansarea romanului intitulat „ Nu te opri, nu te întoarce ” al scriitorului Traian Dobrinescu, pe care Nicolae Manolescu l-a recomandat cu căldură.

Festivitatea de încheiere a avut loc sâmbătă dimineața, prin întâlnirea redacțiilor literare.

Maria Vesa Aursulesei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *